Řeč je o autonomním elektrickém voze s názvem Future-Type. Na něm automobilka odhaluje svou vizi toho, jak by mohla vypadat auta v roce 2040. Kompaktní městské auto pojme 2+1 pasažéra, tedy dva v pohodlí a třetího pokud se všichni uskromní.

Hlavní dvě sedačky jsou umístěny proti sobě, aby mohli cestující za jízdy, když vůz řídí sám, relaxovat a bavit se. Za tímto účelem je vůz vybaven také několika multimediálními displeji.

Volant "Sayer" pro autonomní automobily.
Jaguar ukázal volant pro autonomní auta. Reaguje na hlas a funguje jako asistent

Podstatnou součástí konceptu je potom i nedávno představený chytrý volant nazvaný Sayer. Ten není určen ani tak k řízení auta (ačkoliv převzít řízení s ním lze), ale slouží hlavně coby virtuální osobní asistent, který je schopen třeba zavolat autonomní auto na předpokládaný čas odjezdu.

Vize Jaguaru do budoucna je totiž taková, že by uživatelé autonomních aut vlastnili pouze odnímatelný volant a jinak sdíleli flotilu vozů, které budou k dispozici kdykoliv vznikne potřeba, vždy plně nabité a připravené.

Jaguar E-Type Zero.
Jaguar udělal z legendárního sporťáku E-Type elektromobil

A když už chtějí někteří častěji využívat a vlastnit auto, mohli by mít dokonce možnost poslat svůj vůz do sdílení, aby vydělával peníze. Auta, která zrovna nejezdí, se automaticky připojí na nabíjecí stanici.

Co se technických údajů konceptu Future-Type týče, žádné se nedozvídáme. Soudobé koncepty autonomních aut už patrně žádné specifikace nepotřebují a je možné, že postupně dojdeme do doby, kdy se žádné parametry nedozví zákazník ani při nákupu auta. Bude-li totiž vůz autonomní, nebudou technické detaily potřeba.

Zdroj: Youtube