Ve srovnání s Fabií je nové Rio o něco delší. Na délku měří 4065 milimetrů (mezigenerační nárůst o 15 mm; Fabia je dlouhá 3992 mm), široké je 1725 (+5 mm; Fabia je široká 1732 mm) a vysoké 1450 mm (-5 mm; Fabia je vysoká 1467 mm). Rio má také delší rozvor, mezi nápravami bychom naměřili 2580 milimetrů (+10 mm; Fabia má rozvor 2470 mm). 

Za designem exteriéru i interiéru podle automobilky stojí návrhářská studia v Německu a Kalifornii, která úzce spolupracovala s hlavním návrhářským centrem v korejském Namyangu. Vzhled staví na přímočarých křivkách a hladkých površích.

Kia Rio.Zdroj: Kia

Čtvrtá generace současně dostala nejnovější variantu charakteristické masky chladiče Kia ve stylu tygřího nosu, nyní o něco nižší a současně širší, ubíhající napříč celou přídí vozu. Integrované dvojfunkční projektorové světlomety – opět o něco tenčí než u předchůdce – pak vytvářejí novou světelnou signaturu LED zdrojů ve tvaru písmene "U". Změny u přední partie vozu, včetně posunutí mlhových světel v předním nárazníku více do rohů, mají za cíl vůz opticky rozšířit, aby od pohledu působil ještě stabilněji.

V zadní části Kia kladla důraz na vzpřímenější formu, a to prostřednictvím téměř svislého zadního okna a kratšího zadního převisu karoserie. Rovná křivka ubíhající od masky chladiče přes světlomety a podél horní hrany dveří pokračuje až na záď vozu, kde navazuje na tenčí a propracovanější zadní svítilny, které nyní charakterizuje nová světelná signatura LEDek ve tvaru šípu.

Výraznou změnou prošel interiér. Přístrojová deska je nyní mírně nakloněna k řidiči a uprostřed najdeme nový systém palubního infotainmentu s dotykovým displejem o vysokém rozlišení, kterým se ovládá audio soustava, navigace a nové systémy palubní konektivity. Toto řešení má za následek také snížení počtu fyzických ovladačů.

Kia Rio.Zdroj: Kia

Pro nové Rio bude k dispozici látkové čalounění sedadel černé nebo šedé barvy, případně čalounění ze syntetické kůže v černém nebo šedém odstínu. Kia dále slibuje také "užitné vlastnosti stojící na vrcholu třídy".

Kia Rio je celosvětově nejprodávanějším modelem tohoto korejského výrobce (v roce 2015 se prodalo 473 tisíc vozů). Nová generace se začne vyrábět koncem roku 2016, na trh se tak dostane zřejmě začátkem příštího roku.