Vyplývá to z informací poradenské firmy PwC a jednotlivých prodejců.

Automobilky postupně v minulém roce do cen zahrnuly oslabení, které následovalo po intervencích ČNB, naposledy ale ceny většinou zvyšovaly na přelomu roku. Současný propad koruny je podle Vojtěcha Opleštila z PwC sice pro obchodníky opět nepříjemný, ale od začátku roku jde pouze o necelá tři procenta.

"V ceně vozu za 300 000 Kč to dělá 9000 korun. Na jednu stranu to tedy není částka, která by zákazníka odradila od koupi vozu, na druhou stranu obchodníci budou jistě zvažovat, zda kvůli ní oznamovat zdražení, zejména ve velmi konkurenčních segmentech, jako je nižší střední třída. Navíc mohou ještě zhruba čtvrt roku dobíhat objednávky za původní ceny," podotkl.

"Padající kurz koruny je pro nás samozřejmě nevýhodný, zatím se však snažíme ceny držet a nepřenášet zátěž na zákazníky. V prvním čtvrtletí tak žádné zvyšování cen neplánujeme," řekl ČTK mluvčí českého Fordu Martin Linhart. Opel podle mluvčího Martina Hejrala od nového roku dokonce zlevnil základní motorizaci modelu Astra o 11 000 korun. "Je jasné, že pokud vývoj kurzu bude pokračovat takto negativním směrem jako doposud, nebude možné současné výhodné ceny dlouhodobě udržet," dodal.

"Kurz koruny pečlivě sledujeme, ale ceníky zatím měnit nebudeme. Vozy Volkswagen tak koupí zákazník za stejnou cenu jako v loňském roce. Do budoucna ale nemůžeme vyloučit, že se klesající kurz koruny do našich ceníků může promítnout," reagoval podobně šéf VW - osobní vozy Daniel Harant.

Podle serveru Vybermiauto.cz letos změnilo ceník 12 značek. Ani jedna z nich nesáhla k plošnému zdražování. Většinou zvýšily ceny pouze několika modelů nebo verzí, často navíc zájemce o nové auto dostane kompenzaci.

Aktuální kurz české měny je 28,3 Kč/EUR a 23,9 Kč/USD. Bude-li koruna dále oslabovat, je podle Opleštila zdražení nevyhnutelné, protože marže ze samotného prodeje osobních aut již dávno nedosahují takových výší, aby je mohli obchodníci zahrnout v cenách.

Rychleji než v cenách aut se slabší koruna projeví v cenách náhradních dílů a doplňků, které se objednávají podle aktuální poptávky a cena se kalkuluje zpravidla v eurech či dolarech přepočtená aktuálním kurzem.