Vyplývá to z výsledků průzkumu, který si nechala zpracovat společnost ŠkoFIN.

Podle nich 22 % řidičů jezdí v zimě autem méně často nebo dokonce téměř vůbec. Výrazně bojácnější jsou přitom ženy, z nichž řízení během zimních měsíců omezuje více než čtvrtina (28,4 %) proti 16,3 % mužů. 

Ačkoli polovina šoférů v zimě jezdí stejně jako jindy, každého na studených měsících přece jen něco štve. Na vrcholu žebříčku "nepopularity" stojí nutnost škrábat namrzlá okna – ta vadí 59 % respondentů. Čtvrtina (26,8 %) pak na druhé místo zařadila chlad, který je ve voze předtím, než se dostatečně vytopí. Necelé desetině (8,4 %) vadí nutnost jezdit v zimě pomaleji a kolem 5 % účástníků průzkumu volilo jako nejotravnější povinnost přezouvat pneumatiky.

Výzkum však také zjišťoval, jak se čeští šoféři chovají ještě před tím, než zima udeří. Z výsledků je patrné, že jen třetina Čechů dává před zimou svůj vůz do servisu na kompletní kontrolu. Necelá polovina (47,5 %) nechá pouze přezout pneumatiky, zbytek (20,3 %) nedělá vůbec nic.

Schopnost auta spolehlivě a bezpečně jezdit i v nepříznivém zimním počasí je však pro řadu řidičů poměrně důležitým parametrem, přihlíží k němu 42 % respondentů. Na druhou stranu 37,6 % odpovídajících toto kritérium při výběru ani nenapadlo.