Jelikož je tomu od prvního představení Rapidu již pět let, nastal pochopitelně čas na omlazení. Vozu se proto dostalo několika nových prvků, které sice nijak zásadně nemění jeho podstatu, ovšem zvyšují atraktivitu na trhu.

Zvenku jde hlavně o světla

Zevnějšek žádná překvapení nepřináší, neboť Rapid zůstal Rapidem a faceliftem prošel bez výraznějších změn. Prakticky jedinou zásadní novinkou jsou přední světlomety, disponující integrovaným LED denním svícením a případně i bi-xenonovými výbojkami.

Škoda Karoq na novém videu.
Škoda Karoq se ukázala na novém videu. Je v něm jako lovná zvěř

Linky LED diod pro denní svícení navíc fungují i v roli blikačů, čímž působí osvětlení najednou výrazně hodnotněji. Ještě nedávno dostávaly takové funkce pouze auta vyšších tříd.

Automix.czZdroj: Automix.cz

Poslední novinkou z oblasti osvětlení je ještě asistent dálkových světel, automaticky přepínající mezi dálkovými a tlumenými podle potřeby.

Trocha péče se dostala i zadním lampám, které mají díky černému zabarvení sportovnější nádech.

Nová konektivita pro novou dobu

Stejně jako exteriér, ani interiér nedošel velkých změn. Rapid je stále především praktický a prostorný, o čemž vypovídá například obdivuhodně bohatá porce místa na zadních sedadlech. Dvojice dospěláků s výškou přes 180 centimetrů zde nemá problém. Na poměry vnějších rozměrů je ohromný také kufr, jehož základní objem činí 550 litrů u verze liftback, případně 415 litrů pro Spaceback.

Palubní deska vpředu hostí vylepšené infotainmenty s dotykovými obrazovkami, jejichž úhlopříčka může nabírat až 16,5 centimetru. Poprvé se v Rapidu objevují také on-line funkce, rozhraní pro chytré telefony SmartLink+ a konektivita skrze aplikaci Škoda One App. Pasažéři vzadu mohou potom využít dvojice příplatkových USB slotů, které se hodí k nabíjení telefonů či tabletů.

I slabší tříválec stačí

Z oblasti motorů je nejzásadnější novinkou nový tříválec 1.0 TSI, který nahrazuje starší čtyřválec 1.2 TSI. Právě nový základní motor byl jedním z hlavních důvodů, proč jsem se vydal testovat inovovaný Rapid do okolí německého Frankfurtu.

První kilometry na tradičně špičkových německých silničkách ukazují, že nový litr je po starší dvanáctistovce kvalitní náhradou. Na poměry tříválců se jedná o solidně kultivovaný motor, jehož síla se ukrývá ve středním spektru otáček.

Škoda Octavia Combi RS a Škoda Octavia Scout.
První svezení: Řídili jsme další čtyřoké Octavie, rychlé RS a terénního Scouta

Ať už je Rapid vybaven slabší variantou o výkonu 95 koní (70 kW), nebo tou silnější o výkonu 110 koní (81 kW), vždy umí příjemně zabrat již od dvou tisíc otáček a přísun síly vydrží až k šesti tisícům. Drnčivý zvuk, který je pro některé tříválce typický, se přitom objevuje pouze v nízkých otáčkách. V těch vysokých umí motor znít naopak příjemně jadrně.

Nejvíc dynamiky dá jedna-čtyřka

Dynamika je i s nejslabší verzí vcelku dostačující, výkonnější provedení potom jede nadmíru příjemně. Kdo chce ale ještě větší porci výkonu, ten může sáhnout po nejsilnějším agregátu nabídky, čtyřválci 1.4 TSI o výkonu 125 koní (92 kW).

S ním zvládne Rapid stovku za důstojných 9 sekund a není mu cizí ani svižnější svezení po okreskách.

Seat Ibiza.
TEST: Ibiza se povedla, je prostorná a skvěle se řídí. Co napovídá o nové Fabii?

Pro někoho nevýhodou však může být absence manuální převodovky, neboť přeplňovaná čtrnáctistovka je nabízena pouze v kombinaci se sedmistupňovým dvouspojkovým automatem. Všechny ostatní motorizace jsou standardně dostupné s pětistupňovou manuální převodovkou.

A co diesely?

Na straně dieselů nabízí Škoda pro Rapid dva motory. Slabší tříválec 1.4 TDI má 90 koní (66 kW) a co se projevu týče, je jednoznačně nejhlučnější. Vznětový agregát o sobě dává vědět zřetelným poklapáváním i na volnoběh, při jízdě v zátěži se potom ozve nepříjemným chrčením.

Se zrychlením z nuly na sto za 11,7 sekundy se jedná také o nejpomalejší provedení, takže nejpádnějším argumentem zůstává velmi nízká spotřeba, která se i v reálném provozu pohybuje do pěti litrů.

Druhým dieselem je čtyřválec 1.6 TDI, naladěný na 115 koní (85 kW). Oproti menšímu tříválci se jedná o výrazně kultivovanější a tišší motor, nabízející slušnou porci točivého momentu v nízkých a středních otáčkách. V jeho případě je jen trochu škoda, že se nenabízí také s automatickou převodovkou. S manuálním pětikvaltem totiž nelze využít jeho potenciál naplno.

Ať už ale zvolíte motor kterýkoliv, vždy se dočkáte mimo jiné i výborně doladěného podvozku, kombinujícího komfort a dobré odhlučnění s obstojnými jízdními vlastnostmi.

Rapid nerozhodí horší silnice města, stejně tak ale zvládně i zatáčkovité okresky, na kterých se naklání jen v rozumných mezích.

Škoda Rapid Spaceback.
Omlazené škodovky Rapid a Citigo už mají ceny. Kolik stojí?

Ceník nového Rapidu začíná částkou 299 900 korun, za kterou je k mání verze Spaceback se slabším motorem 1.0 TSI. Příplatek za delší liftback s větším kufrem činí u každé varianty rovných 5 000 korun.

Kdo zatouží po dieselovém agregátu, zaplatí přinejmenším 359 900 korun, a komu se zamlouvá výkon 1.4 TSI, připraví si 411 900 korun.

Kompletní ceník naleznete zde.