Ještě v létě tohoto roku Elon Musk, šéf automobilky Tesla, prohlásil, že nového Roadsteru se dočkáme, nicméně pár let to ještě potrvá. Možná tak mluvil o startu výroby nové generace, protože samotné představení novinky proběhlo už nyní.

Podobně jako u předchůdce vůz nabízí velice jednoduchý a plynoucí design karoserie, který zajistí nízký odpor vzduchu. Celkově se pak Roadster trochu vzdaluje od současného vzhledu modelů S a 3 a vypadá spíše jako pojízdný koncept.

Jestliže ale kouknete na nový Roadster se staženou střechou, zjistíte, že o „roadster“ v pravém smyslu nejde. Oddělitelná je totiž manuálně pouze středová část střechy, která dále pokračuje dozadu klasickým oknem. Je to tedy spíš targa. A jestli to není zprvu zřetelné, uvnitř je prý i druhá řada sedadel. Pochopitelně ale bude využívána spíše jako odkládací prostor. 

Parkoviště odložených elektromobilů Tesla.
V Kalifornii našli parkoviště s opuštěnými Teslami. Možná jde o zmetky z výroby

Přesné specifikace pravděpodobně nových elektromotorů zatím neznáme, avšak dočkat bychom se měli konfigurace celkem třech jednotek, čím se zajistí pohon přední i zadní nápravy. Vůči předchůdci je totiž Roadster čtyřkolka. Přímo na kolech má ovšem novinka disponovat točivým momentem až 10 000 Nm. Ne, nejde o překlep.

Čím však Tesla přímo šokovala svět, jsou schopnosti nového Roadsteru. Díky nové technice má vůz akcelerovat z nuly na 96 km/h (60 mph) za pouhých 1,9 vteřiny a na 160 km/h (100 mph) za 4,2 vteřiny. Sprint na čtvrt míle je podle všeho otázkou 8,9 vteřiny a maximální rychlost má být přes 400 km/h. Díky soustavě baterií o kapacitě 200 kWh je nakonec udáván dojezd až 1000 kilometrů.

Sám Elon Musk v rámci představení zmínil, že tyto hodnoty sice zní nereálně, ale prý reálné jsou. Nový Roadster by měl podle něj fungovat jako poslední hřebík do rakve autům se spalovacím motorem. Na druhou stanu, Musk už toho slíbil mnoho a skutečnost pak byla výrazně jiná.

BMW řady 6 Gran Turismo.
Zapomeňte na baculatou pětku GT. Nové BMW 6 GT je ve všech ohledech lepší

Základní cena druhé generace Tesly Roadster je stanovena na v přepočtu asi 4,3 milionu korun, přičemž za rezervaci modelu dá zájemce ještě přibližně milion korun navrch. Což je v případě Tesly nutnost, jelikož se opět čeká neuvěřitelný zájem.

Začátek produkce byl sice stanoven na rok 2020, ale s přihlédnutím na současné problémy u nejlevnějšího Modelu 3, který má stále několikaměsíční zpoždění vůči předpokládanému počtu vyrobených vozidel, bychom toto datum brali s dávkou nadhledu.

Ačkoliv tedy kalifornská automobilka nestíhá, kde se dá, její zisky klesají a kvalitu vozů mnoho lidí kritizuje, stále pokračuje v představování své vize budoucnosti a nových modelů. Skoro souběžně s novým Roadsterem totiž ukázala i dlouho chystaný plně elektrický a autonomní tahač, který má přinést revoluci v nákladní dopravě.

Nový tahač, jehož fotky najdete v galerii, má prý dojezd na jedno nabití přes 800 kilometrů – a to údajně při jízdě po dálnici a s tažením nákladu o maximální hmotnosti. Tesla Semi utáhne až 36 tun. A plně naložený prý zrychlí z klidu na stovku za 20 sekund. Samotný tahač bez přívěsu to zvládne za pět sekund.

Zdroj: Youtube