Ghibli je šmrncovní sedan, který konkuruje například BMW řady 5, Mercedesu třídy E či Audi A6. Sází na dramatické ostré tvary, maska chladiče připomíná obří tlamu, samozřejmostí je typické žebrování na blatnících a nezaměnitelná sportovní silueta s rozkročenou zádí.

Celý interiér je vyveden v kůži dvou barevných odstínů a působí luxusně a neobvykle. Dominuje mu sportovní volant s tlustým věncem a výrazným tvarováním a pak také velký dotykový displej. Středová konzola je jednoduchá a nabízí jen minimum základních tlačítek.

Maserati Ghibli S Q4.

Volič jízdních režimů se přesunul k páce automatické převodovky.Kaplička přístrojů je jednoduchá a budíky mají tradiční modré pozadí v kombinaci se zeleným podsvícením. Na vrcholu palubní desky jsou vkusné analogové hodiny, které dotváří luxusní vzhled.

Na pohled vnitřek vypadá fantasticky, ale na dotek to už bohužel taková sláva není. Zpracování se prémiové konkurenci neblíží, ale od malosériové značky se to asi ani čekat nedá. Plastová pádla řazení pod volantem působí křehce a ideálně nefunguje volič převodovky. Často mi tam místo zpátečky skákal parkovací režim a místo "déčka" pro jízdu vpřed neutrál. Také sedadla neposkytují adekvátní boční vedení, vzadu není moc místa a sem tam v kabině i něco zavrzalo.

Maserati Ghibli S Q4.

Po stisknutí startovacího tlačítka ale na všechno zapomenet. Motor se probudí s hlasitým zaštěknutím a ustálením na hlubokém volnoběhu. Lehké prošlápnutí plynu, několik rán z výfuku a husí kůže… Ano, je to pravé Maserati.

Testované auto pohání nejsilnější benzínový motor nabídce a má pohon všech kol. Třílitrový šestiválec se dvěma turby, který navrhoval člověk od Ferrari, poskytuje  410 koní, točivý moment 550 N.m a na stovku docela velký sedan vystřelí za 4,8 sekundy. Výkon je na všechna kola posílán standardně s výraznou preferencí zadní nápravy přes osmistupňovou automatickou převodovku. Elektronika však umí inteligentně rozdělovat sílu mezi nápravy dle aktuální potřeby.

Maserati Ghibli S Q4.

První sešlápnutí plynu auto katapultuje s ohromnou sílou vpřed. Motor táhne zběsile už od volnoběžných otáček a zařezává těla posádky do sedadel. Síla neuvadá ani s vysokými otáčky a jednotka se nechá s radostí točit až do omezovače, pak se ozve rána do výfuku a vše začíná znova. Je až s podivem, jak rychle umí převodovka řadit a jak okamžitou reakci má v manuálním režimu.

Navíc nechá auto v omezovači a nepřeřadí, takže se tady dá mluvit o plné kontrole nad autem. Tu ostatně podtrhuje i skutečnost, že Maserati použilo hydraulický posilovač řízení a zpětná vazba od volantu je tak prostě skvělá.

Maserati Ghibli S Q4.

Podobně dobře je na tom i podvozek, který používá dvojité lichoběžníky vpředu a pětiprvkové zavěšení vzadu v kombinaci s magnetickými tlumiči, které mění svou tuhost dle zvoleného režimu. Auto tak může být komfortní a tiché, nebo tuhé a hlasité. I výfuk je totiž vybaven elektrickými klapkami, aby hluk případně nenarušoval akustickou pohodu při dlouhých cestách. Výhodou je, že podvozek se nastavuje zvlášť a tak si můžete užívat sportovního režimu s ostřejším řazením, hlasitým řevem a ostrými reakcemi motoru při stále komfortním podvozku.

Podvozek je celkově velmi silnou stránkou auta, protože i v českých podmínkách funguje naprosto brilantně. Žádné odskakování, ale výborný grip i skvělá filtrace nerovností. Na výjezdech ze zatáčky je cítit, jak si auto pomáhá předními koly, a tak lze jít na plyn ještě dříve a tvrději. Rychlosti, kterými Ghibli projíždí zatáčky jsou opravdu v tomto segmentu bezkonkurenční. Prostě ho do zatáčky rychle pošlete, Maserati zaklekne a nepustí. A na vrcholu oblouku můžete na plný plyn. Přirozená preference zadní nápravy se odmění mírným sklouznutím.

Maserati Ghibli S Q4.

Hravost autu opravdu neschází, výrobce navíc zcela potlačila nedotáčivost. Ve spojení s komunikativním řízením a extrémně rychlou převodovkou je řízení vážně opravdová radost.

Přeplňovaný motor má okouzlující charakter, ohromující se především jeho zvuk. Při průjezdu v obcích mezi domy padá omítka a lidé uskakují z cesty už na druhém konci. Prostě typické Maserati. Trošku zamrzí, že tak dobře nezní uvnitř, kde se opravdu pracovalo na maximálním odhlučnění. Takže i v zimě budete chtě nechtě jezdit se staženým okýnkem.

Maserati Ghibli S Q4.

Brzdy by asi mohly být ostřejší a účinnější, ale to je jen drobnost. 

Ghibli je svůdné auto. Umí být chuligán, který neurvale řve, odplivuje a na všechny ukazuje svaly. Ale pak se uklidní a doveze vás na druhou stranu Evropy. 

Maserati Ghibli S Q4: Hodnocení a technické údaje
+ charakterní motor a zvuk
+ povedený podvozek
+ vzhled a image
- chod ovladače převodovky
- slabé boční vedení sedadel
- horší zpracování
motor zážehový šestiválec, přeplňovaný
objem 2979 ccm
max. výkon 301 kW (410 k)
max. točivý moment 550 N.m
max. rychlost 284 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h 4,8 s
kombinovaná spotřeba 10,5 l/100 km
cena testovaného vozu 2 352 266 Kč

Ondřej Daňa, Autojournal.cz