PŘEDPLATNÉ ZPRÁVY DO E-MAILU

TEST: Manažer v holínkách. Volvo S60 Cross Country spojuje dva rozdílné světy

Volvo S60 Cross Country.

Volvo S60 Cross Country. | Foto: Stanislav Švarc

Galerie Dalších 22 fotografií v galerii   >

V roce 1997 Volvo s kombíkem V70 v terénní verzi Cross Country. Švédská automobilka tím přispěla k rozvoji poměrně oblíbené kategorie oplastovaných kombi na zvýšeném podvozku. Teď výrobce pokouší štěstí s dalším křížencem, tentokrát ale podstatně originálnějším.

Volvo totiž nedávno uvedlo na trh v terénním provedení Cross Country také model S60, tedy klasický sedan střední třídy. Což je krok hodně nezvyklý.

Švédové ale nejsou s tímto nápadem první, s terénním sedanem už v roce 1979 přišla americká automobilka American Motors Corporation (AMC), vůz se jmenoval Eagle. A podobné auto mělo začátkem třetího tisíceletí na severoamerickém trhu i Subaru, to zase neslo označení Legacy SUS.

Limuzína na chůdách

Ale zpět k Volvu. Cross Country se ve srovnání s klasickou verzí tohoto sedanu může pochlubit světlou výškou zvýšenou o 65 milimetrů a ochrannými lemy blatníků a kryty podběhů kol.

Volvo S60 Cross Country.

Výsledek vypadá trochu zvláštně, jako by sedan stál na chůdách. Pravda ale je, že ve skutečnosti auto naživo nevyhlíží špatně, rozhodně lépe než na fotkách. Přijde mi také, že autu nesluší příplatková devatenáctipalcová kola, že už jsou příliš velká. S "osmnáctkami", jimiž byl vybaven testovaný kousek, určitě vypadá lépe.

A s nimi také lépe jezdí, vysokoprofilové pneumatiky totiž zajišťují vyšší komfort.

Verze Cross Country je nakonec asi nejpohodlnější variantou modelu S60. Podvozek skvěle pohlcuje nerovnosti, auto působí jistě a kola ani na hodně rozbité silnici neztrácejí kontakt s povrchem.

Volvo S60 Cross Country.

Současně je ale tou nejméně sportovní. Je to pochopitelné, vyšší podvozek znamená výše umístěné těžiště, což ve spojení s měkčeji naladěným podvozkem a nepříliš komunikativním řízením sportovnímu projevu zrovna nepřeje.

Přesto ale S60 Cross Country, i když má "houpavější" karoserii a sklony k nedotáčivosti, zatáčí až překvapivě ochotně. Platí to tedy alespoň o testovaném provedení s benzinovým pětiválcem a pohonem všech kol.

Nenápadný silák

Přeplňovaný petiválec s označením T5 je jedinou zážehovou motorizací v nabídce, doplňují jej už jen dva turbodiesely se shodným výkonem 190 koní (140 kW), ale s rozdílnou koncepcí. Zatímco verzi D4 pohání dvoulitrový čtyřválec roztáčející jen přední nápravu, provedení D4 AWD má 2,4litrový pětiválec a pohon všech kol.

Volvo S60 Cross Country.

Benziňák T5 je z uvedené trojice (podle očekávání) jednoznačně nejvýkonnější. Dává 254 koní (187 kW), až 360 Nm točivého momentu a dokáže vysoký sedan rozpohybovat z klidu na stovku za rovných - a velice příjemných - sedm sekund.

Auto s ním tedy umí být docela rychlé, motor je navíc sympatický i svým živým projevem. S řidičem spolupracuje už od nízkých otáček, je pružný, ochotně reaguje na plynový pedál a po jeho sešlápnutí vždy nabídne razantní zátah - bez ohledu na aktuální otáčky. Průběh nárůstu výkonu je přitom plynulý, jen těsně před omezovačem elán trochu opadne.

Vyzdvihnout pak musím také docela zajímavý zvuk, který motor při akceleraci vyluzuje. Zatímco při běžné jízdě o sobě nedává moc vědět, pod plným plynem vrčí hlubokým tónem. Vážně hezké.

Volvo S60 Cross Country.

I přes všechnu tu sílu a nadšení jsem však za volantem S60 CrossCountry neměl chuť někam se hnát. Tohle auto totiž působí tak, jako by nemělo výkon, aby jezdilo rychle, ale hlavně aby potěšilo řidiče uspokojivým pocitem, že v případě potřeby je jen "kde brát".

K uvolněnému charakteru přispívá také chování šestistupňové automatické převodovky (manuál pro tento motor k dispozici není), která upřednostňuje hladkou změnu rychlostních stupňů před rychlostí řazení.

Pro šetřílky není

Přeplňovaný pětiválec je každopádně parádní. Nepotěší snad jen šetřílky a lovce co nejnižších čísel na ukazateli spotřeby paliva. Dostat se v průměru pod deset litrů je při normálním používání velice obtížné. V mém případě palubní počítač po testu, který zahrnoval všechny možné způsoby řízení, od dálnice po snahu o úspornou jízdu, ukazoval 13,3 l/100 km. A to opravdu není málo.

Volvo S60 Cross Country.

Na druhou stranu dostanete skvělý motor s charakterem…

Vybraný charakter má i interiér, jak je u Volv - alespoň u těch lépe vybavených - vcelku běžné. S60 Cross Country je navíc k dispozici pouze ve vrcholné linii Summum, takže nabídne výbavu bohatou a poměrně luxusní. 

Najdeme v ní například měkoučké kožené čalounění prvotřídních sedadel v několika barevných provedeních, zajímavé dekory obložení interiéru, tempomat, palubní počítač, komunikační rozhraní řidiče Volvo Sensus, LED diody pro denní svícení, audiosystém s 5palcovým displejem či automatickou dvouzónovou klimatizací.

Volvo S60 Cross Country.

A protože jde o Volvo, nechybí osm airbagů, automatický protikolizní systém a řada dalších bezpečnostních prvků, jako třeba nouzový brzdový asistent, ochrana proti převrácení vozu nebo systém ochrany proti hyperflexi krční páteře na předních sedadlech.

Ještě s tlačítky

Standardní výbavu lze samozřejmě doplnit o mnoho dalších prvků. Podstatné ale je, že i tohle Volvo umí v kabině navodit uvolňující a zklidňující atmosféru. 

Koncepce ovládání je tu ještě tradiční, nespoléhá na velkou dotykovou obrazovku jako XC90. Palubní desce tedy dominuje tradiční tenký středový panel s mnoha tlačítky - pro každou palubní funkci je tu samostatný ovladač. Osobně mám tento koncept rád, neobtěžuje, je logický, přehledný a ovládání je díky němu rychlé.

Volvo S60 Cross Country.

Přehledně pak také podává informace digitální přístrojový štít, který nahrazuje klasické analogové budíky.

Výborný je také dojem ze zpracování interiéru i použitých materiálů. Výhrady nelze mít ani k prostornosti, na zadních sedadlech najdou dva běžně rostlí cestující dostatek pohodlí.

Jedinou významnější novinku, jež souvisí s interiérem, tak ve srovnání s běžným sedanem vlastně představuje jen znatelně vyšší pozice řidiče nad silnicí.

Masovka to nebude

Samotné Volvo si uvědomuje, že S60 Cross Country nebude zrovna prodejní hit, počítá s ním spíše jako s doplňkovým modelem. A nejde jen o cenu, která je kvůli skutečnosti, že se vůz prodává jen v nejvyšší výbavě Summum, docela vysoká - s pohonem všech kol stojí nejméně 1 172 900 Kč (D4 AWD). Důležitý je i charakter auta.

Sedan-allroad se sice díky vyššímu podvozku a pohonu všech kol dostane na místa, kam byste se s normalní S60 neodvážili, ale to dokáže i kombík V60 Cross Country, který je navíc praktičtější. A osobnost dobrodruha mu i díky tomu prostě tak nějak sedne víc.

Volvo S60 Cross Country.

Sedany jsou zato vnímány jako důstojná auta, která si majitelé kupují kvůli jejich eleganci a reprezentativnosti. A sedan s terénním vzhledem? To je jako byste si k obleku nazuli holínky. Což není tak úplně ono.

To ale neznamená, že si S60 Cross Country kupce nenajde. Crossovery jsou momentálně v módě, což vozu dost nahrává, stejně jako jistá neokoukanost a jedinečnost. Navíc - a to především - jako auto není tohle Volvo vůbec špatné.

Kompletní ceník najdete zde.

Volvo S60 Cross Country T5 AWD: Hodnocení a technické údaje
+ hodnotný interiér
+ živý motor
+ bohatá výbava
- nepříliš úsporný motor
- vyšší cena
- nekomunikativní řízení
motor zážehový pětiválec, přeplňovaný
objem 2497 ccm
max. výkon 187 kW (254 k) při 5400 ot/min
max. točivý moment 360 Nm při 1800-4200 ot/min
převodovka šestistupňová, automatická
max. rychlost 210 km/h
zrychlení 0-100 km/h 7,0 s
kombinovaná spotřeba 8,5 l/100 km
cena testovaného vozu 1 530 700 Kč

Hlavní zprávy

Zprávy odjinud