Vyplývá to z údajů skupiny autobazarů AAA Auto a společnosti Cebia.

Do tuzemska se přitom dovážejí čím dál starší ojeté vozy, kdy víc než polovinu importu tvoří vozy starší deseti let. Tomu pak odpovídá i zvyšující se průměrné stáří českého vozového parku, které v současnosti přesahuje 14,9 roku.

Podle generální ředitelky AAA Auto Karolíny Topolové autobazary dlouhodobě zaznamenávají trochu jiný trend, než o jakém v souvislosti se stářím vozů hovoří data z registru. "V našich autocentrech je dlouhodobě největší zájem o vozy do osmi let stáří. Auta, která jsou starší, lidé vyhledávají o poznání méně. Například vozidla stará nad 15 let tvoří jen desetinu ze všech prodaných aut a většinou pocházejí z protiúčtů při pořízení novějšího vozu, cíleně je nevykupujeme," uvedla.

Češi si auta nechávají

Za stárnutí vozového parku může například zvyk nechávat si předchozí vůz jako druhé auto do rodiny, řemeslníci si taková auta nechávají třeba na převoz materiálu a stejně tak Češi nejsou zvyklí auta likvidovat, raději si je nechávají tzv. na dojetí. Tyto vozy se tak prakticky neobjevují na trhu s ojetinami.

Na konci roku 2015 bylo v České republice registrováno přes pět milionů osobních aut. "Znepokojivé je, že téměř dvě třetiny z nich byly starší deseti let a přes čtyřicet procent vozů bylo dokonce starších 15 let. I to se dozajista podepisuje na nadprůměrně vysokém počtu usmrcených při dopravních nehodách v České republice oproti průměru zemí EU," míní Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Průměrná prodejní cena ojetin na českém trhu se pohybuje kolem 192 000 korun. V cenové kategorii mezi 100 000 a 200 000 Kč se prodává 39 procent všech ojetých aut.

Prodej ojetých osobních aut na českém trhu v minulém roce vzrostl o šest procent na 660 000 vozů. Z toho 509 000 aut bylo koupeno v tuzemsku a zbytek tvořil individuální dovoz.  Od ledna do konce září letošního roku dovoz ojetých aut do Česka se meziročně zvýšil o desetinu na 123 837 vozů.

Prodej nových aut ve stejném období v tuzemsku vzrostl o téměř 13 procent na 192 714 aut.