Rekordmana najdeme ve Velké Británii a pohled na něj rozhodně nenahání strach. Jde totiž o maličký, jen 2,84 metru dlouhý, Enfield 8000 ze 70. let, který se krátce vyráběl na ostrově Wight poblíž pobřeží jižní Anglie.

Tehdy nabízel elektrický motor o výkonu 8 koňských sil (6 kW), maximální rychlost 77 km/h a díky olověnému akumulátoru dojezd okolo 64 kilometrů. Rekordní vůz je však pochopitelně vybaven poněkud jinou technikou.

Všechno začalo před čtyřmi lety, kdy si Jonny Smith, novinář a moderátor, jehož můžete znát například z britského motoristického pořadu Fifth Gear, malý Enfield pořídil. Už tehdy věděl, že z něj udělá elektrický hot rod.

Zdroj: Youtube

Do auta tedy instaloval 188 lithium-iontových článků pocházejících z bojového vrtulníku, které dohromady generují 2000 ampérů a 400 voltů. Akumulátor pak pohání dvojici elektrických motorů o celkovém výkonu 800 koní (588 kW) a nejvyšším točivém momentu 1627 N.m.

Není divu, že vozítko dokáže zrychlit z klidu na 100 mil v hodině (161 km/h) za pouhých šest sekund - tedy rychleji než to umí například Nissan GT-R nebo Lamborghini Aventador.

Enfield 8000 Flux Capacitor.Zdroj: flux-capacitor.co.uk

Proto nakonec nepřekvapí ani zatím nejlepší dosažený výsledek v závodě na čtvrt míle. Sprint na zhruba 204 metrů upravený Enfield 8000 zvládl za 9,8697 sekundy, přičemž v cíli dosáhl rychlosti 121,73 mil za hodinu, tedy 195,9 km/h.

Zajímavé však je, že vozítko splňuje silniční homologaci, jezdí tedy "na značkách" a může do běžného provozu. Smith přitom tvrdí, že se i ve vysokých rychlostech řídí dobře.

Zdroj: Youtube

"Málokdo věřil, že tak malé auto může být stabilní. Ale ono je. Nikdy jsem z něj neměl pocit, že by opouštělo svou komfrotní zónu. Abych byl upřímný, dokonce jsem odpojil rychloměr a řídím jen podle citu. Po startu okamžitě zapomenu, jak malý Enfield je," popisuje britský nadšenec.

Na úplně nejrychlejší elektrický dragster však jeho výtvor ještě ztrácí. Nejlepšího času ve sprintu na čtvrt míle s elektromobilem totiž dosáhl jiný Brit. Sam Young s vozem Black Current III postaveným na základech klasického Brouka od Volkswagenu úsek pokořil za 9,13 sekundy. Jeho stroj však na běžné silnice nesmí, jde o čistokrevný speciál.

Zdroj: Youtube