Dnešní bezklíčové systémy pracují většinou na principu rádiových vln, kdy klíček uložený ve vaší kapse komunikuje s vozem.

Jakmile se k vozu přiblížíte na určitou vzdálenost, dveře auta se automaticky odemknou. Stejně tak uvnitř vozu nemusíte klíček nikam zasunovat, můžete jej nechat ve své kapse a auto jednoduše tlačítkem na palubní desce nastartujete.

Ve chvíli, kdy zase s klíčkem vystoupíte z vozu a vzdálíte se na určitou vzdálenost, auto se automaticky zamkne.

Čtěte také: Tohle je 15 nejlépe akcelerujících aut současnosti. Stovku dají pod 3 sekundy

A právě v tomto systému bezklíčového přístupu, který dnes používá nespočet automobilů všech značek, našla parta výzkumných hackerů z Číny jednoduše zneužitelnou díru.

Jak již bylo řečeno, bezklíčové systémy fungují pouze v určité vzdálenosti od auta. Tito hackeři však nyní přišli na to, že je velice jednoduché vůz ošálit tak, aby si myslel, že je klíček v blízkosti auta, i když není.

V kostce to funguje tak, že jeden z lupičů začne sledovat majitele, který zrovna odchází od svého vozu. Ve vhodnou chvíli pak v blízkosti majitele zachytí pomocí jednoduché rádiového zařízení signál klíče od vozu a přepošle jej druhému zloději.

Čtěte také: Víte, kdy se vyplatí auto s naftovým motorem? Spočítejte si to

Ten už pochopitelně stojí u vyhlídnutého auta a na své zařízení obdrží signál majitelova klíče. Díky tomu si už systém vozu myslí, že je v blízkosti klíček od auta, přičemž umožní zloději odemknout dveře a následně mu dovolí bez problému odjet pryč.

Zařízení vyjde na stokoruny

Lupiči by tak vlastně „prodloužili" funkční vzdálenost bezklíčového systému. Pro lepší představu natočili hackeři i krátké video.

Zdroj: Youtube

Tento způsob přeposlání signálu prý dokáže fungovat až na vzdálenost 300 metrů a rádiová zařízení k přeposlání signálu není problém sestavit z normálně dostupných elektro součástek v celkové hodnotě v přepočtu kolem 500 korun.

Jediným pozitivem pro majitele je fakt, že lupiči nesmí vůz vypnout, jelikož by ho už poté nenastartovali – znova by totiž potřebovali signál z klíče od vozu.

Podobný způsob, jak se dostat do vozu s bezklíčovým systémem se již dříve objevil, čínští hackeři však dokázali za minimální cenu konvertovat signál klíče vozu do datového toku, což jim umožnilo přeposílat data při mnohem nižší frekvenci a tedy na mnohem větší vzdálenost.

Čtěte také: Přehledně: Jak je na tom nová Škoda Karoq ve srovnání s konkurencí?

Celý princip snadného odcizení auta prezentovali výzkumní hackeři nedávno na elektronické bezpečnostní konferenci HITB v Amsterdamu. Výrobce vozů tak chtěli na tento problém hlavně upozornit a přesvědčit je o nutnosti lepšího zabezpečení těchto systémů.