Bezklíčové systémy odemykání a startování vozu v mnoha případech zjednodušují život, nicméně už dříve jsme informovali o partičce "hodných" čínských hackerů, kteří upozorňovali na možnost snadného zneužití tohoto systému.

Této moderní vychytávky nedávno využili také lupiči v anglickém Birminghamu, kteří v noci nic netušícímu a poklidně spícímu majiteli ukradli nový Mercedes.

Ilustrační foto.
Jako z hollywoodského filmu. Parta zlodějů ukradla Porsche pomocí drzého triku

Jelikož bezklíčové systémy odemknutí a nastartování vozu fungují na principu rádiových vln a pouze na určitou vzdálenost od vozidla, lupičům tedy stačí pomocí jednoduchého radiového zařízení „prodloužit“ signál majitelova klíče. Díky tomu si nakonec systém vozu myslí, že samotný klíč je v blízkosti auta, a proto odemkne dveře a dovolí lupiči bez problémů nastartovat a odjet.

Stejný postup je vidět také u dvojice natočených zlodějů v Anglii. Každý z mužů má přitom vlastní zařízení. První zařízení zachycuje signál klíče majitele vozu z jeho domu – proto jeden z mužů stojí v blízkosti zdí a oken domu. Tento zachycený signál pak lupič přeposílá do druhého zařízení svého komplice stojícího u dveří vozu. Systém Mercedesu si tak najednou „myslí“, že signál klíče majitele je v bezpečné blízkosti a dovolí zloději nastoupit a posléze i odjet.

Celá loupež netrvala ani minutu a zloději samozřejmě nemuseli vůz žádným způsobem poškodit, díky čemuž ani nedošlo ke spuštění alarmu.

Zdroj: Youtube

Ačkoliv loupež na videu proběhla letos v září, zloději zatím nebyli dopadeni a vozidlo se pochopitelně nenašlo. Policie nakonec uvedla, že nejlepší ochranou proti podobným krádežím je používání staromódního zámku volantu a vybavení vozu sledovacím zařízením. Se zámkem na volantu ale již přirozeně mizí výhody bezklíčového přístupu. Nehledě na to, že zámek volantu zkušené a organizované lupiče maximálně jen trochu zbrzdí.  

Vykrást cizí auto může být překvapivě snadné.
VIDEO: Vykrást auto je děsivě jednoduché, podívejte se

Celá situace s krádežemi vozů pomocí „hacknutí“ ale možná přece jen padá na bedra automobilek, neboť již zmínění hackeři z Číny dříve apelovali na výrobce, aby své systémy lépe zabezpečili. S rozšiřující se nabídkou bezklíčového přístupu také u levnějších vozů totiž bude podobných krádeží jenom přibývat.

Ani ne před měsícem bylo stejným způsobem rovněž v Anglii ukradeno BMW. Viz video níže.

Zdroj: Youtube