„V covidové době vzrostla nabídka obytných aut na webu TipCars.com o 40 procent, a to díky tomu, že hotely a penziony byly uzavřené a obytná auta byla jednou z možných variant, jak si užít dovolenou. I zájem o ně tedy v té době výrazně stoupl. V současnosti je nabídka pořád stejně velká, a i když už je nyní zájem o obytné auta o něco menší, přesto jsou i nadále velmi populární,“ přibližuje Marek Knieža, ředitel inzertního auto-moto webu TipCars.com.

Lidé podle něj hledají jak ojeté, tak nové obytné vozy – u těch je však problém jako u všech nových vozidel – čekací doba. Ojeté obytňáky jsou tedy nyní dostupnější, protože je lze v bazarech vybrat a koupit hned. V nabídce TipCars.com je nyní bezmála sedm set aut v kategorii Obytné vozy.

„Cenový rozptyl u těchto aut je přitom poměrně velký. Ty nejlevnější, jako třeba Citroën Jumper z roku 2000, lze pořídit už za 65 tisíc korun. Koupit se ale dají i luxusní obytné vozy s bohatou výbavou. Nejdražší je nyní Concorde Centurion 1200 GST MB Actros, který je z roku 2019 a stojí bezmála 19 milionů korun,“ dodává Marek Knieža.

V dalším díle seriálu jsme pro vás vytipovali tři starší obytná auta. Více se o nich dozvíte níže, prohlédnout si je můžete v naší fotogalerii.

Challenger Mageo 288

Challenger Mageo 288Challenger Mageo 288Zdroj: EuroAuto Partner

Náš první tip je na Challenger Mageo 288, který se prodává za 1 439 900 Kč. V provozu je od roku 2020 a najeto má 78 tisíc kilometrů.

Vůz je po prvním majiteli, jde o nadstavbu Challenger na podvozku Fiat Ducato 2,3 JTD. Ve výbavě najdete manuální převodovka se 6 rychlostními stupni, tempomat, elektrická okna, přední otočná sedadla, autochladničku s mrazákem, boiler, měnič 220V, nezávislé topení, zadní námořní postel, stropní svěšovací postel, samostatnou sprchu a samostatné WC i solární panel.

Škoda Octavia – nejprodávanější auto v našich bazarech – za poslední rok zdražila o 5,84 procent na průměrných 299 544 korun.
Inflace zvedla ceny ojetin. Škoda Octavia meziročně podražila skoro o 6 procent

Bürstner I 570

Bürstner I 570Bürstner I 570Zdroj: Obytná auta Plzeň

Náš druhý tip je na Bürstner I 570, který se prodává za 549 000 Kč. V provozu je od roku 2000 a najeto má 99 tisíc kilometrů.

Vůz má manuální převodovku a 5 rychlostních stupňů, parkovací kameru, tažné zařízení, nezávislé topení, držák kol, televizi a autorádio s CD přehrávačem, panoramatickou střechu, přední otočná sedadla, podlahové topení, autochladničku, solární panel, sprchu, markýzu, WC a boiler.

Škoda Octavia Scout 2.0 TDI 4x4 – automat
Tipy na ojetá auta: Škoda Octavia Scout třetí generace - jaká je nabídka a ceny

Ford Transit 2.2 TDCI s obytnou vestavbou

Ford Transit 2.2 TDCI s obytnou vestavbouFord Transit 2.2 TDCI s obytnou vestavbouZdroj: Auto Lorenc

Náš třetí tip je na Ford Transit 2.2TDCI s obytnou vestavbou, který se prodává za 189 000 Kč. V provozu je od roku 2010 a najeto má 184 tisíc kilometrů.

Vůz má manuální převodovku a 5 rychlostních stupňů, tempomat, tažné zařízení, manuální klimatizaci, autorádio s CD přehrávačem. Uvnitř je plně funkční vestavba na obytnou verzi, kterou lze demontovat a předělat auto zpět na 9 míst.

Škoda Octavia RS (první generace
Ojetina jako investice: tady jsou tipy, které auto si koupit a zkusit vydělat

Proč je výhodné hledat auto na webu TipCars.com?

  • Výhodou je samotný systém vyhledávání, který je postaven tak, ať je co nejvíce komfortní pro každého uživatele.
  • „Sledovali jsme, co lidé na našich stránkách nejvíce zadávají a hledají, a tyto jejich nejčastější požadavky jsme jim nabídli ve zjednodušené předvolbě. Víme, že se hlavně hledá značka, model, cena do určité výše, rok výroby, motor či převodovka. Méně už dneska lidé řeší stav kilometrů, protože v tomto údaji se dříve v inzerátech dost lhalo,“ vysvětluje ředitel TipCars.com Marek Knieža.
  • Vyhledávač TipCars.com umí každému najít auto i podle dalších detailů a přání, třeba s vyhřívanými sedadly, s automatickou převodovkou nebo s tažným zařízením. Můžete si vybrat i více aut a pak je navzájem srovnávat na takzvaném „parkovišti“. A pokud zrovna nenajdete vůz podle vašich představ, založíte si na webu „hlídacího psa“, který za vás pohlídá nové inzeráty a upozorní vás na ně.
  • Podrobnější informace k mnoha modelům starších aut i jejich hodnocení odborníkem můžete najít i ve speciální rubrice Poradna TipCars, kterou najdete ZDE.
Volkswagen Multivan 2.0TDi Comfortline.
Tipy na ojetá auta: jaký multivan vybrat pro velkou rodinu i pro práci

* TipCars.com patří do skupiny Vltava Labe Media, která vydává i regionální Deník.

 TipCars.comTipCars.comZdroj: Deník