Skutečně pozoruhodné automobily v listopadu nabízí veřejnosti ke koupi prostřednictvím aukcí či výběrových řízení státní instituce. Jsou mezi nimi bývalá služební vozidla zaměstnanců například Krajské hygienické stanice, Úřadů práce, Státní veterinární správy nebo Generálního ředitelství cel.

Na nejzajímavější nabízená auta se můžete podívat do naší fotogalerie. Jsou tam i aktuální ceny.

V takovém případě se nejčastěji jedná o automobil Škoda Fabia první generace v provedení hatchbaci i kombi. Občas je v nabídce také o generaci mladší stejný model mladoboleslavské automobilky.

Cena těchto vozů, které jsou sice značně opotřebeny, ale vesměs funkční a pojízdné, se pohybuje nejčastěji v rozmezí 20 - 30 tisíc korun.

V nabídce Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových jsou i doslova vraky
Nová nabídka státních aut: Rychlé vozy po inspektorech i pokladač kuželů....

Stát se ale zbavuje rovněž vozidel, které nějakým způsobem souvisejí s pácháním trestné činnosti, a které častokrát léta stály bez povšimnutí někde v koutě policejních autoparků. Za tu dobu se totálně vybily jejich baterie a již tak nepříliš dobrý stav se samozřejmě vlivem zubu času dále zhoršil.

Tentokrát jsou v nabídce opravdové kuriozity. Například Škoda Octavia druhé generace z titulní fotky k tomuto článku vypadá relativně zachovale. Jde o vůz z roku 2009, poháněný proslulým motorem 1,9 TDI s výkonem 77 kW. Jenže, jak stojí v popisu stavu vozu, při prověrce stavu najetých kilometrů se zjistilo, že za dobu provozování kdosi minimálně dvakrát stočil tachometru. Místo uváděných najetých 143 000 kilometrů tak má nebohá Octavia za sebou rozhodně více než 236 tisíc kilometrů.

Zájemce se navíc před koupí jen obtížně přesvědčí, v jakém stavu je motor či podvozek, protože baterie je vybitá. Aktuální cena tohoto auta je 63 000 Kč.

Transporter bez klik…

Kuriózní je také stav dvou vozů vyrobených divizí Volkswagen Užitkové vozy. Tím prvním je Volkswagen Transporter T5 z roku 2010, který dosud ujel 230 000 kilometrů. Je k němu k dispozici německý technický průkaz, auto ale nemá kliky, zadní světla a oba nárazníky. Přesto by stát za něj rád zinkasoval minimálně čtvrt miliónu korun.

Stále nejluxusnějším vozem v nabídce "státního autobazaru" je Porsche 911 GT3
Státní autobazar zlevnil nabízené Porsche, prodává také "zaniklé" BMW

Ještě zřejmě pohnutější osud potkal Volkswagen Multivan T4 z roku 2002. V současnosti má nekompletní motor a odmontovaný volant. To, že jsou na karosérii oděrky a interiér není úplně čistoskvoucí, je už spíše jen nepodstatným detailem.

Tyto vozy, společně s pouze šest let starým vozem Audi A4 Avant, jsou aktuálně těmi nejdražšími nabízenými. Naopak nejlevněji lze získat Fiat Bravo, který vyrobili již v roce 1997. Uváděný stav najetých kilometrů je 215 000 Kč. Mezi vady tohoto vozu patří třeba rozbité boční okno u řidiče. Cena je ovšem lidová - pouze jeden tisíc korun.

Zájemci o nabízené vozy si musí uvědomit ještě jednu důležitou věc: "Zadavatel aukce ani provozovatel nezaručují funkčnost vozidla a tuto movitou věc nelze reklamovat. Z tohoto důvodu se doporučuje zájemcům zúčastnit se prohlídky předmětu aukce," píše se v popisu nabízených automobilů.

Termíny prohlídek a další informace k těmto i jiným automobilům jsou k dispozici na stránkách úřadu.