Předchozí
1 z 3
Další

Nedávno jsme se podívali na stylová auta v ceně okolo 200 tisíc korun, která jsou sice svým způsobem zajímavá a vystupují z šedi běžného provozu, ale zároveň nikdy nevystoupí ze stínu, který na ně vrhá jejich slavná historie či výrazně úspěšnější modely.

Teď si však trochu spravíme náladu a mrkneme na auta, která si s sebou tento filozofický rozpor nenesou.

Čtěte také: Když se chcete odlišovat. Vybíráme stylovky do 200 tisíc

BMW Z3

BMW Z3.Zdroj: BMW

Z3 je vůbec první roadster německé značky vyrobený ve větším počtu kusů. Jediným jeho přímým předchůdcem je exotická Z1 z konce osmdesátých let, ale ta je s počtem 8000 kusů extrémně vzácným youngtimerem, za který dávají sběratelé patřičné finanční obnosy.

Model Z3 je ovšem jiné kafe. Vyrobilo se ho bezmála 300 tisíc kusů, stojí na podvozku uznávané a prověřené řady 3 generace E36 a do 200 000 korun je z čeho vybírat.

Sportovní roadster nadčasových tvarů byl vybaven buď slabšími čtyřválcovými motory o objemech 1,8 a 1,9 litru, popřípadě vynikajícími řadovými šestiválci.

Právě šestiválec s manuální převodovkou je ideální a v dané cenové relaci stále ještě dosažitelnou volbou, ačkoliv větší výběr se otevírá u čtyřválců. Fajnšmekři svého času volili modely s označením Z3 M, které disponovaly stejnou technikou, jako soudobá M3.

Jak ale asi tušíte, zde se bavíme o neporovnatelně dražších autech.

Zajímavá, ale opět dražší varianta, je také Z3 Coupé, přezdívaná pro svůj poněkud zvláštní tvar „klaunská bota". Dražší je proto, že většina zájemců upřednostnila volné nebe nad hlavou, takže se kupátek vyrobilo výrazně méně. Ať už ale sáhnete po jedné nebo druhé volbě, vždy dostanete nanejvýš stylový a skvěle jezdící roadster, který má dodnes více příznivců, než následující Z4.

Ta totiž přišla v roce 2002 s velmi kontroverzním vzhledem, nesoucím rukopis tehdejšího šéfdesignéra BMW Chrise Bangla. Pokud byste po Z4 přece jenom zatoužili o něco více, můžete se v dané cenové relaci poohlédnout i po ní. Její ceny totiž spadly proti Z3 o dost rychleji.

Chevrolet Camaro/Pontiac Firebird

Pontiac Firebird.Zdroj: Pontiac

V minulém díle článku se objevil Mustang čtvrté generace, stižený jistou dekadencí svojí doby. Faktem je, že tento úpadek se nevyhnul ani největší konkurenci Mustanga, skrývající se ve dvojčatech Chevrolet Camaro a Pontiac Firebird. Jenže na rozdíl od Mustangu, udržela si konkurence od General Motors ve stejných letech svou důstojnost, a přestože nenese ikonické tvary let minulých, jedná se o zajímavá sportovní kupé.

V devadesátých letech, kdy Mustang poněkud bojoval s tím, čím chce vlastně být, vydalo se General Motors docela jinou cestou a Camaro s Firebirdem přiblížilo spíše supersportovnímu pojetí, připomínající sourozence v podobě Corvette.

Za svoje peníze proto dostanete neotřelé americké auto šípovitého tvaru, které se sice nemůže jízdními vlastnostmi rovnat svojí evropské a japonské konkurenci, ale parády s ním naděláte víc než dost.

Co se týče rozdílů Camaro – Firebird, vozy se mezi sebou liší pouze v drobnostech. Firebird se už od třetí generace (kterou můžete v dané cenové relaci také sehnat) uchýlil k předním mrkacím světlometům, kdežto Camaro zůstalo u klasiky.

Jinak obě auta stojí na stejné platformě F-Body a využívají prakticky totožné motorizace. Levnější a méně atraktivní jsou samozřejmě šestiválce. Ty z prvních let výroby jsou slabší a mají objem 3,4 litru, pozdější jsou silnější a mají 3,8 litru. Budete-li však trpěliví, může se vám poštěstit i s některou z relativně silných a nesmrtelných V8 o objemu 5,7 litru. A to je ta správná volba.

Jaguar XJ

Jaguar XJ.Zdroj: Jaguar

Ruku na srdce, léta okolo milénia nebyla pro věhlasnou britskou značku právě radostným obdobím. Mainstreamové modely S-Type a X-Type byly unifikovány s platformami Fordu, takže zejména X-Type, stojící na stejném základu jako tehdejší Mondeo, nenesl zrovna valnou pověst.

Naštěstí tu ale byl i další model a vlajková loď značky, který situaci zachraňoval. A právě na ten můžete dosáhnout i s relativně omezeným rozpočtem.

Řeč je o dlouhém a elegantním sedanu XJ, který je pokračovatelem dlouhé ságy limuzín od Jaguaru. Je to vůz pochopitelně se zadním náhonem a pomineme-li naftové šestiválce, které se do auta podobného ražení stejně příliš nehodí, můžete vybírat z benzínových šestiválců a osmiválců.

Vrcholem potom byly kompresorem přeplňované motorizace, které ale v dané cenové relaci neobjevíte. Naopak relativně často lze za ceny do 200 tisíc vidět novější generaci označenou X350, jejíž doménou je celohliníková karoserie.

Jaguar XJ je zkrátka a dobře dokonalým britským elegánem, který ve své době spolu s kupé XK držel pověst značky nad vodou.

Zmíněný X-Type se základem z Fordu Mondeo se mu sice připodobňoval vnějším vzhledem, ale ve všech ostatních ohledech za ním dalece zaostával, což se samozřejmě projevuje i na současných cenách. X-Type sice pořídíte daleko levněji, ale faktem je, že pravého "jaguára" dostanete až s modelem XJ.