Zhruba rok práce stojí za projektem Driversroads.com, který stvořili dva mladí nadšenci do sportovních vozů a jízdy s nimi. Portál spustili na konci dubna.

"Zajímavé silnice se dneska nejčastěji sdílí ve skupinách na Facebooku nebo na fórech, ale to prostě není ono. Je pracné vytvořit a vložit mapu, nelze tam pořádně vyhledávat a tak podobně. Tak dlouho jsme hledali vhodnou aplikaci, až jsme si ji museli vytvořit sami," svěruje se autor původní myšlenky Jakub Krchov.

Test Mercedes-Benz A35 AMG 4Matic
Test Mercedes-Benz A35 AMG 4Matic: Výborné auto dokázali ještě vylepšit

Po rozkliknutí odkazu se uživatelé dostanou na stránku Atlas, na které jsou v příslušných lokalitách ikonky. Možnost vyhledávat, řadit a filtrovat pak přináší podstránka Databáze. Zájemci si můžou zveřejněné silnice a třeba i lokality vhodné pro focení prohlížet bez nutnosti registrace, pokud by však chtěli třeba přidávat komentáře, můžou se zdarma registrovat. Silnice lze také hodnotit třeba pomocí systému pěti hvězdiček.

Nyní se na webu nabízí jako tip na vyjížďku zhruba padesátka silnic.

Mapa na specializovaném portáluZdroj: Radek Pecák

"Spoléháme na to, že například z Moravy budeme dostávat i další tipy na silnice, protože oba pocházíme z Čech," říká Michal Dudáček, který je dlouholetým kamarádem IT specialisty Jakuba Krchova. "Zhruba polovinu ze silnic, které dnes můžete na webu najít, jsme osobně projeli," dodává. K dispozici pro tyto účely mají BMW Z3 a Mazdu MX-5.

První jízda se Suzuki Swift Sport
První jízda: Nový Swift Sport jsme provětrali na uzavřené okresce

Zatím mapa obsahuje jen lokality v rámci České republiky, ale přemýšlejí také o těch v okolních zemích. Podle nich se také dá v budoucnosti projekt vylepšovat. Například o jakýsi itinerář pro jízdu na popsaných silnicích, kde by se zaznamenávala konkrétní nebezpečná místa.

Také by chtěli vytvořit kategorie silnic pro jednotlivé typy vozidel. "Ne každá silnice je totiž stejně vhodná pro různé typy vozů, což platí i třeba pro motorkáře," dodávají.