Stejně jako Auto roku, vyhlašuje i jednostopou obdobu Svaz dovozců automobilů. Také tady se pak v odborné porotě schází novináři – tentokrát z motocyklového odvětví – aby hlasovali nejen o celkovém vítězi, ale i o vítězích šesti kategorií.

Celkem 18 porotců rozhodovalo o novinkách z let 2022 i 2023, to proto, že loni soutěž neproběhla. Nominované stroje musí být podle pravidel buď zcela novými modely, případně může jít i o nový motor nebo nový podvozek ve stávajícím modelu.

Také Jawa přivezla na výstavu novinku
Jawa nevzdává vývoj vlastní výkonné motorky a další zprávy z výstavy Motocykl

V šesti kategoriích bylo přihlášeno dohromady 35 motocyklů, což mimo jiné znamená, že byl letošní ročník dost nekompletní. Řada velkých značek, třeba Yamaha, KTM nebo Suzuki, totiž svoje novinky do ankety vůbec nepřihlásilo. Naopak velmi aktivní byl Harley-Davidson, který měl přihlášených hned sedm motocyklů ve čtyřech kategoriích.

Absolutní vítěz a vítěz kategorie Skútr: Honda Forza 350

Honda Forza 350Honda Forza 350Zdroj: Honda

Mimořádně univerzální skútr od Hondy se hodí do městského provozu při honbě za povinnostmi, ale s ohledem na slušný výkon 21,5 kW (29 koní) zvládne i výlet mimo město. K tomu přidává solidní praktičnost, ale i nízkou spotřebu. Honda uvádí, že na nádrž ujede až 344 kilometrů.

Kategorie Adventure: Triumph Tiger 1200 Rally Explorer

Triumph Tiger 1200 Rally ExplorerTriumph Tiger 1200 Rally ExplorerZdroj: Triumph

Nová generace cestovního endura od Triumphu je v nabídce v pěti různých variantách. Tou nejlépe vybavenou je právě terénní Rally Explorer na velkých vyplétaných kolech, se třicetilitrovou nádrží a řadou ochranných prvků. O pohon se stará tříválec s výkonem 150 koní.

Z výstavy motorka zamíří do homologační zkušebny
Projekt novodobé motorky Čechie-Böhmerland spěje do finále. Má teď jiný motor

Kategorie Touring: Harley-Davidson Ultra Limited

Harley-Davidson Ultra LimitedHarley-Davidson Ultra LimitedZdroj: Harley-Davidson

Cestovní cruiser z americké staré školy, vybavený klasickou „batwing“ kapotáží a sadou kufrů s opěrkou pro spolujezdce. Ultra Limited není zrovna „žhavou novinkou“, spíše se drží svého kopyta. V jeho rámu tepe vzduchem chlazený dvouválec Milwaukee Eight 114 – tedy o objemu 114 kubických palců, neboli 1 868 kubických centimetrů.

Kategorie Chopper: BMW R18 Bagger

BMW R18 BaggerBMW R18 BaggerZdroj: BMW

Z podobné kategorie jako americký Harley, přichází i německé BMW R18. I tady se jedná vlastně o cestovní cruiser, oproti Ultra Limited ale s menší kapotáží a bez horního kufru. R18 pohání vzduchem chlazený dvouválcový boxer o objemu 1 802 kubických centimetrů, disponující točivým momentem 150 Nm.

Štítek dokladuje, že jde o jeden z 1923 vyrobených kusů
Motocyklová divize BMW slaví stoleté výročí. Připravila i speciální edice

Kategorie Naháče: Ducati Diavel V4

Ducati Diavel V4Ducati Diavel V4Zdroj: Ducati

Leckdo může namítat, že Ducati Diavel je vlastně taky cruiser – konkrétně výkonný „power cruiser“. Na druhou stranu ho lze považovat i za motorku, stojící napříč kategoriemi. Poslední varianta, přicházející s vidlicovým čtyřválcem V4 Granturismo, nabídne pořádných 168 koní.

Kategorie Sportovní: BMW M 1000 R

BMW M 1000 RBMW M 1000 RZdroj: BMW

Druhým produktem spolupráce mezi BMW Motorrad a divizí M je extrémně nabroušený naháč M 1000 R, který z litrového čtyřválce ždíme šílených 210 koní. Ten jej staví na vrchol nabídky „super-naked“. Motorka sdílí techniku s kapotovanou S 1000 R, takže se jedná v principu o okruhovou motorku bez kapot, zato se zachovanými aerodynamickými křidélky.