Nizozemský zpravodajský web nrc.nl nedávno zveřejnil zprávu o několikanásobné krádeži vozů Tesla. Ve velice krátkém časovém rozmezí se v zemi „ztratilo“ minimálně 11 kusů těchto elektromobilů a vše má podle informací na svědomí jedna skupina lupičů.

Nikdo přitom spolehlivě neví, jakým způsobem ke krádežím došlo, ani kde automobily nakonec skončily. Police dodává, že všechny vozy měly být do několika hodin po odcizení rozmontovány. Tato teorie je však zatím pouhou spekulací.

Najít auto na střeše svého domu musí být opravdu nepříjemný zážitek.
VIDEO: Řidič SUV jel v obytné zóně přes 130 km/h. Skončil na střeše domu

V každém případě má ale jít o práci organizované skupiny, která se prý do aut dostává pomocí dálkového ovládání a zneužití bezkličového přístupu automobilu. O podobném systému, jenž lupičům umožňuje odemknout auto na dálku, jsme již dříve psali.

Důkazem mají být údajné záběry jednoho z majitelů Tesly, kterému se podařilo zloděje natočit, jak se kolem vozu pohyboval s notebookem chvíli předtím, než auto ukradl a odjel. Záběry bohužel nebyly zveřejněny.

Vedoucí prodeje a servisu vozů Tesla Jon McNeill řekl zpravodajskému webu, že metoda k odcizení vozů Tesla je používána rovněž u krádeží aut jiných značek. Více informací ale nezmínil.

Jak se rodil Favorit.
GALERIE: Od první čárky po neznámé verze. Favorit má 30 let, jak se rodil?

Americká automobilka tak už vyvíjí aktualizaci softwaru zabezpečení svých vozů, aby se krádeže neopakovaly.  

Každopádně má zde Tesla co dočinění s velmi chytrou bandou. Kromě zneužití bezklíčového přístupu museli totiž lupiči takzvaně „hacknout“ i systém proti krádeži, díky kterému lze v případě odcizení auto vysledovat pomocí GPS a dálkově ho znehybnit. Touto funkcí je vybaven každý vůz značky Tesla.