Na pátém místě je materiál, který dnes u sportovních aut vídáme relativně často, ale jeho původ nalezneme v závodním speciálu 911 GT1.

Právě zde se totiž poprvé použil polymer zesílený uhlíkovými vlákny, známý jako „carbon fiber reinforced polymer" nebo zkráceně CFRP. Lehký a silný polymer se dnes používá třeba na modelu 911 GT3 RS a je z něj vyrobeno víko zavazadelníku nebo blatníky.

Čtvrté místo je věnováno relativně nenápadnému ovládacímu prvku, který nalezneme na volantu hypersportu 918 Spyder. Je to přepínač jízdních režimu, kterým lze volit mezi šesti módy a případně aktivovat dvacetisekundový režim maximálního výkonu. Podobný ovladač se ale na volantech závodních aut objevoval již před dlouhou dobou.

Čtěte také: VIDEO: Porsche vybralo pět nejlepších konceptů svojí historie. Znáte je?

Na místě třetím se objevují karbon-keramické brzdy, se kterými Porsche debutovalo u speciálu 962. Hlavními výhodami karbon-keramických brzd je výrazně snížená hmotnost, delší životnost, odolávání vysokým teplotám a samozřejmě i lepší brzdný výkon. Dnes si můžeme za karbon-keramické brzdy připlatit u spousty sportovních modelů různých značek.

Čtěte také: VIDEO: Rámus pro nadšence. Kterých pět Porsche zní nejlépe?

Vynález ze druhého místa pro změnu rapidně zvýšil výkon a dnes na něj pohlížíme jako na naprosto zásadní prvek vývoje automobilů. Turbodmychadla se poprvé objevila na speciálu 917/10 závodícím v seriálu Can-Am v sedmdesátých letech. Porsche se tak vypořádalo s novým nařízením, které povolovalo motory pouze do objemu tří litrů.

Čtěte také: VIDEO: Pět nejlepších křídel u Porsche. Které je to nejšílenější?

První místo je však vyhrazeno technologii, která umožnila elektrifikaci některých současných modelů. Závodní 919 Hybrid totiž disponoval jako první systémem E-Performance, jenž kombinoval kompaktní přeplňovaný čtyřválec o objemu dvou litrů a elektromotor se schopností rekuperace. V současnosti se E-Performance objevuje třeba v hybridní verzi nové Panamery.

Zdroj: Youtube