Francouzská značka s dvojitým šípem ve znaku se vydává podobnou cestou jako sesterský Peugeot. Ještě letos tedy uvede na trh úplně nový model C4 X.

Podívat se na něj můžete do naší fotogalerie.

Pokud se na auto podíváte zpředu, pak vám nemůže uniknout shoda s vozem C4. Avšak od prostředního sloupku karosérie jsou tvary nové. V porovnání s C4 se karosérie prodloužila v zadní partii o 240 milimetrů na celkový 4600 milimetrů. Je to tak docela velký vůz, který je ovšem stále o dvacet centimetrů menší než vlajková loď C5 X.

V zádi se nachází poměrně objemný zavazadlový prostor. Pojme podle údajů automobilky 510 litrů.

I když se auto bude nabízet také s benzinovou přeplňovanou tříválcovou dvanáctistovkou, případně s turbodieslem se zdvihovým objemem čtyř válců 1,5 litrů, zákazníci ve vyspělých zemích ho dostanou výhradně jako "čistý" elektromobil.

Citroën C5X dorazil do Česka
Citroën C5 X je crossoverem naštěstí v rozumné míře. S motorem 1,6 jede příjemně

V tom případě má být díky baterii s kapacitou 50 kWh (využitelných je 45 kWh) dojezd na jedno nabití v režimu WLTP 360 kilometrů. Záruka na vysokonapěťové akumulátory je 8 let, případně 160 000 kilometrů. Dobíjet lze výkonem až 100 kW stejnosměrným proudem. V případě využití střídavého proudu se dá díky vestavěné nabíječce využít výkon 11 kW.

O pohon se stará elektromotor s výkonem 100 kW (136 koňských sil). Díky němu auto dosáhne maximální rychlosti 150 kilometrů v hoidně. Zrychlení z nuly na sto trvá 9,5 sekundy.

Ceny zatím Citroën nezveřejnil.