Již 72 let nabízí Ford své modely řady F. Ta zahrnuje rovněž typ F-150, který je z nich nejznámější, ač je  nejmenší. Však už je také 43 let nejprodávnějším automobilem na území USA a v celosvětových počtech ho například vloni předhonila pouze Toyota Corolla. Dá se rovněž říci, že významným dílem přispívá k ekonomickým výsledkům automobilky s modrým oválem ve znaku.

Čtrnáctá generace, která dorazí na trh v průběhu letošního podzimu, se vzhledově od minulého provedení příliš neliší. Podstatné ale jsou změny v kabině, a také ta, která se dotýkají zlepšení aerodynamiky.

Ford F-150 poprvé dostane aktivní žaluzie upravující proudění vzduchu před chladičem i další aerodynamické prvky snižující odpor vzduchu. Například se prý pracovalo i na tvaru korby.

Těchto aut se týká spolupráce obou mamutích automobilek
Nový VW Amarok bude vlastně Ranger. Co ještě chystají Volkswagen a Ford?

V kabině se stává standardní výbavou digitální přístrojový štít, centrální multimediální displej může mít v nejvyšší specifikaci úhlopříčku až 12,3 palce. Kdo si potrpí na kvalitní audio, ten si může objednat soustavu Bang&Olufsen s 18 reproduktory. Při poslechu lze ulehnout na plně sklopné přední sedačky, případně si na práci rozložit stolek ukrývající se ve středové konzole. Také proto je volič automatické převodovky v parkovací poloze P plně zasunut pod okraj konzole.

11 variant přídě

Automobil budou pohánět jak tradiční zážehové šestiválce (3,3, 2,7 l Ecoboost, 3,5 l Ecoboost), tak i turbodiesel 3,0 se stejným počtem válců. Na vrcholu potravního řetězce se nachází osmiválcový pětilitr.

Novinkou v nabídce je hybrid PowerBoost, který kromě elektromotoru s výkonem 35 kW zabudovaného do převodovky tvoří opět šestiválec s objemem 3,5 litru. Součástí pohonného ústrojí je také akumulátor s kapacitou 1,5 kWh. Zákazníci, kteří si koupí tuto verzi, dostanou jako součást výbavy také integrovaný generátor elektřiny. Standardně má výkon 2,4 kWh, ale lze si připlatit také za 7,2 kWh.

Získanou elektřinu pak lze využít třeba pro napájení reproduktorů při párty někde na pláži nebo pro práci s elektrickými nástroji na samotě u lesa.

Cena osobní verze je bez DPH těsně nad hranicí jednoho miliónu korun
Ford nabízí střední dodávku s malým tříválcem. Ten ale má jen funkci elektrárny

Ve standardní výbavě je pak dále systém pro samočinné nouzové brzdění třeba i před chodci, dále asistent pro udržování vozu v příslušném jízdním pruhu, systém pro sledování únavy řidiče, adaptivní světlomety a také parkovací kamera s funkcí navádění přívěsu do příslušné parkovací pozice. Individualizaci vozu podle vkusu každého majitele zajistí například nabídka celkem 11 verzí mřížky chladiče.

Postupně má být automobil "dovybavován" dalšími funkcemi. Například již v průběhu příštího roku údajně získá schopnost autonomní jízdy na více než 150 tisících kilometrech detailně zmapovaných silnic na území USA a Kanady. Připravuje se také plně elektrická varianta vozu F-150.