Přesně 4374 milimetrů bude měřit na délku nová generace Opelu Astra v karosářské variantě hatchback. Kombi bude podle neoficiálních zdrojů následovat s odstupem maximálně několika měsíců. Prodej obou verzí pak začne zkraje příštího roku.

Na vzhled novinky se podívejte do naší fotogalerie.

Design auta není poté, co již jsou na světě faceliftovaná SUV Opel Crossland a Grandland a nová Mokka žádným překvapením. Příď obsahuje široký začerněný horizontální pás končící na stranách hlavními světlomety.

Novinkou je ale výraznější (než u výše zmiňovaných modelů) šípovitý výstupek uprostřed horní strany předního nárazníku. "Neobsahuje žádná čidla, kameru či něco podobného. Je to součást designového výrazu, který nese označení Opel Design Compass, a který má symbolizovat střelku kompasu. Ta tedy probíhá přes střed kapoty přes logo až do nárazníku," vysvětlil pro Deník a Automix.cz mluvčí tuzemského zastoupení Opelu Martin Hejral.

V modelu Astra je žralok na vzpěře víka schránky u spolujezdce
Opel prozrazuje, proč do svých aut umisťuje žraloky. Dělá to již 17 let

Vnitřek vozu působí ještě "technicistněji" než třeba v případě Mokky. Stejně jako na karosérii tu najdeme poměrně ostré hrany a zlomy. Konzervativněji zaměřené řidiče potěší, že zůstala některá důležitá tlačítka. Třeba pro ovládání klimatizace nebo nastavení hlasitosti audio systému.

Naložíte více…

Přesto má být nová Astra podstatně praktičtější než dříve. Je to také díky zvětšení šířky karosérie zhruba o pět centimetrů, prodloužení rozvoru o 13 milimetrů a zvětšení zavazadlového prostoru o poměrně podstatných 52 litrů na nynějších 422 litrů.

Velkou část techniky bude nová Astra sdílet s nedávno představeným Peugeotem 308. To znamená také stejné motorové portfolio. Nabídka bude začínat u zážehových tříválců, pokračovat dieselovou jedna-pětkou a končit u dvou výkonových verzí plug-in hybridního pohonu. Zatím se počítá s nejvyšším výkonem 225 koní. Právě u nejsilnější verze plug-in hybridu.

Vůz je stabilní také ve vyšších rychlostech
Stylu má na rozdávání: První svezení s novou generací městského vozu Opel Mokka

Ve výbavě se nově objeví třeba také head-up displej, digitální přístrojový štít nebo kamerový systém pro zobrazení okolí auta v úhlu 360 stupňů. LED světlomety dostanou funkci Matrix, která zvládá kvůli zamezení oslňování protijedoucích a vpředu jedoucích na určitý čas vypnout některé z celkem 84 vyzařovaných světelných paprsků.

V porovnání s předchůdkyní by nová Astra měla být také bezpečnější. Přispívá k tomu větší tuhost skeletu karosérie nebo nová dávka elektronických asistenčních systémů.