Octavia, Fabia, Rapid, Karoq, Kodiaq… To je první pětka nejprodávanějších aut na českém trhu za devět měsíců letošního roku s šestou Hyundai i30 a sedmou Dacií Duster. Porovnání s výsledky z evropského trhu ukazuje, jak moc se chuť řidičů za našimi hranicemi liší. Zatímco u nás je Octavia stabilně bestsellerem, v top 10 nejprodávanějších vozech Evropy zcela chybí. Je až dvanáctá a Škoda Fabia dvacátá.

Statistiky prodejů aut na trzích evropských zemí zveřejnil jako první server Focus2Move, který se zabývá výsledky světových trhů. Z čísel vyplývá, že Volkswagen Golf drží stále neotřesitelnou pozici na prvním místě. A to je jeho zářijový výsledek 35 tisíc prodaných aut o 12 procent nižší než v roce 2018. Celkem se prodalo 346 260 kusů Golfu od ledna do září letošního roku. Druhý byl Renault Clio (273 tisíc kusů) a třetí Volkswagen Polo s 206 tisíci kusy.

Škoda Kamiq GT je delší a má dynamičtější tvar.
Škoda vsadila v Číně na styl. Kamiq GT má příď plnou chromu

Zajímavé je porovnání s českým trhem. Zatímco Golf se drží alespoň na čtrnáctém místě s třemi tisíci prodanými kusy za devět měsíců, Clio je osmnácté s 2500 kusy a Polo dokonce jednačtyřicáté! To proto, že si ho pořídilo jen zhruba 1100 lidí. Důvodem je i fakt, že jeho roli v Česku uzurpuje právě Škoda Fabia.

Jestli je nějaké auto, kterému se daří u nás i v Evropě, tak je to bezesporu laciné SUV Dacia Duster. V celkovém hodnocení je třinácté s 172 tisíci udanými kusy. Jen za září se ho ale prodalo přes 13 tisíc, což je oproti loňskému roku navýšení o 14,5 procenta. U nás je Duster aktuálně sedmý s 4800 prodeji za devět měsíců. Také roste, i když jen mírně (2,5 procenta).

Hyundai i30 versus odcházející typ ix20
Český bestseller Hyundai ix20 se loučí. Jak si letitý model vede proti nové i30?

Ve všech statistikách prodejů je ale důležité upozornit na fakt, že pokles čísel ještě nemusí znamenat ztrátu zájmu. Může jít jen o to, že lidé vyčkávají na příchod nového modelu. To je případ nejen Volkswagenu Golf, který se už veřejnosti v novém vydání představil, ale i Škody Octavia. Obě auta si ale díky vysokým prodejům i tak drží náskok. Tedy Golf v Evropě a Octavia v Česku.

Focus2Move zveřejnil žebříček top 100 nejprodávanějších aut. Za pozornost tak stojí i jeho chvost. Tam propadl Opel Insignia s necelými 42 tisíci prodeji. Nedaří se ani Citroënu C1, Hondě Civic, Opelu Karl nebo Mazdě CX-5. Škoda Superb je v Evropě na 79. místě, u nás nepřekvapí její devátá příčka.

Podívejte se do přiložené fotogalerie, kde si můžete prohlédnout 20 nejúspěšnějších aut v Evropě seřazených podle prodejů za devět měsíců roku 2019 a to od dvacátého místa směrem k prvnímu. Pro úplnost u nich najdete i údaje jen za září.