Česká republika, Slovenská republika a dále třeba Belgie, Francie, Chorvatsko, Itálie, Litva, Maďarsko. Spanělsko a Velká Británie jsou na seznamu zemí, u nichž by fúze FCA mohla ohrozit hospodářskou soutěž vsegmentu lehkých užitkových vozidel.

"V mnoha zemích jsou společnosti PSA nebo FCA již lídry na trhu s lehkými užitkovými vozidly a sloučením by se z trhu odstranil jeden z hlavních konkurentů,“ uvedla vicepresidentka EU Margrethe Vestagerová.
 
„Dodávky používané pro podnikání jsou důležité pro jednotlivce, středně velké firmy i velké společnosti, pokud chtějí zákazníkům dodávat své zboží nebo služby. Fiat a Peugeot mají silnou pozici na trhu. Pečlivě přezkoumáme, zda by navrhovaná transakce měla negativní dopad na hospodářskou soutěž na těchto trzích. Naším cílem je zdravá konkurence,“ uvedla Vestagerová.

Fabia Junior po úřednících Generálního finančního ředitelství
Stát se zbavuje aut po úřednících. Léta je nechal jezdit třeba ve Fabiích Junior

Spojení automobilových koncernů, které zahrnují značky Fiat, Alfa Romeo, lancia, Abarth, Alfa Romeo, Maserati, Dodge, Chrysler, RAM, Peugeot, Citroën DS a Opel, již bylo schváleno v USA, Číně, Japonsku i Rusku.

Evropská komise ovšem hodlá situaci ohledně konkurenčního boje zkoumat až do letošního 22. října. Tím se nejspíše odsouvá na pozdější dobu odsouvá termín pro uzavření konečné dohody mezi oběma společnostmi. Ten byl naplánován na první čtvrtletí příštího roku.

Fiat - Chrysler a PSA vloni dohromady prodaly 8,7 miliónů aut, což znamená čtvrtou pozici v žebříčku největších světových automobilek. První je Volkswagen, za ním následují Toyota a další aliance Renault-Nissan-Mitsubishi.

V pořadí značek prodávajících lehké užitkové vozy byl vloni v České republice na druhém místě za Volkswagenem druhý Fiat, třetí příčku obsadil Peugeot, Citroën byl šestý a Opel jedenáctý.