Zatímco některá designová řešení (mezi ně patří třeba také obří kus tmavého plastu na předních blatnících) použitá na historicky prvním elektromobilu japonské automobilky Toyota můžou vyvolávat v zákaznících rozporuplné pocity, nadšení naopak vzbudí informace o životnosti použité vysokonapěťové baterie.

Vůz si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Automobilka totiž současně s dalšími technickými daty o této své novince zveřejnila informaci, že po desetiletém používání nebo po ujetí 240 000 kilometrů bude mít baterie stále ještě devadesátiprocentní úroveň své původní kapacity. To je zásadní konkurenční výhoda. Obvykle totiž dnes výrobci elektromobilů poskytují totiž záruku na osm let, případně 160 000 kilometrů. Při ní navíc garantují uchování jen 70 procent.

Toyota zatím nezveřejnila přesné rozměry vozu. Je ale známo, že by měl svojí velikostí zhruba odpovídat modelu RAV-4. Oproti ní je však bz4X o 85 milimetrů nižší, ovšem rozvor je o plných 160 milimetrů delší.

Různé verze Toyoty Land Cruiser
Vyhoví všem, projede vším... Toyota Land Cruiser slaví sedmdesátiny

Auto by svým prostorem mělo postačovat pro potřeby běžné evropské rodiny. Tomu odpovídá i objem zavazadlového prostoru 452 litrů a údajně velkorysý prostor pro nohy na zadních sedačkách.

Dojezd 450 kilometrů

V základní verzi bude vůz vybaven jedním elektromotorem pohánějícím přední kola. Jeho výkon činí 204 koňských sil a točivý moment má 265 Nm. Vůz se díky němu rozjede z klidu na stokilometrovou rychlost během 8,4 sekundy a lze cestovat tempem až 160 kilometrů v hodině.

Pokud si zákazník připlatí a získá verzi s přidaným druhým elektromotorem pro pohon zadních kol, tak se výkon pohonné soustavy zvýší na 217,5 koňské sily a točivý moment na 336 Nm. Auto pak sprintuje na stovku za 7,7 sekundy.

Toyota Prius je trošku přehlíženou, ale zajímavou volbou na trhu s ojetinami
Dvanáct let služby pro Toyotu Prius nic neznamená. Test ojetiny za 220 000 Kč

Vysokonapěťová baterie disponuje kapacitou 71,4 kWh, což znamená dojezd přes 450 kilometrů. Přesné hodnoty prý Toyota ještě upřesní, neboť premiéra evropské verze se uskuteční až 2. prosince.

Baterii lze u stojanů se stejnosměrným proudem nabíjet výkonem až 150 kW, díky čemuž se dobije na 80 procent již za půl hodiny. Z wallboxu půjde nabíjet od konce roku 2022 výkonem až 11 kW.

Vůz má v sobě řadu technologií, které Toyota používá úplně poprvé. Například se jedná o řízení bez mechanického propojení volantu s předními koly. Klasický volant může být nahrazen obdélníkovým s označením One Motion Grip. Díky tomu, že úhel otáčení mezi krajními polohami je pouze 150 stupňů, tak řidič nemusí ani v "utažených" zatáčkách ručovat.