Plánovanou investici totiž budou moci uskutečnit. Ostravští radní v úterý udělili Porubě předběžný souhlas s prodejem tohoto bytového fondu.

„Rada tak rozhodla proto, že privatizace těchto bytů byla zahájena už v roce 2011. Poruba požádala znovu městskou radu o předběžný souhlas s dokončením privatizace těchto bytů. Rada o podobné žádosti jednala už v březnu. Tehdy nevydala souhlas a žádost postoupila k projednání do speciální pracovní komise. Ta ji opětovně projednala a doporučila radě města k dalšímu projednání a schválení," informoval náměstek primátora pro investice Jiří Hrabina (ČSSD).

Starosta Poruby a nový ostravský radní Lumír Palyza (ČSSD) uvedl, že změna rozhodnutí nesouvisí s jeho nedávným zvolením do nejužšího vedení města.

„K rozhodnutí došlo na základě doporučení skupiny složené ze zástupců města, městských obvodů a odborníků, která pracuje na nové bytové koncepci města. Jsem přesvědčen, že plány na privatizaci porubského bytového fondu nejsou v rozporu s touto koncepcí. Pracovní skupina zřejmě došla ke stejnému závěru," uvedl Palyza s tím, že z pozice městského radního měl jen větší možnost kolegům vysvětlit záměry porubského obvodu. „Měl jsem možnost předložit zprávy a argumenty, že nová koncepce může fungovat, i když Poruba dokončí plánovanou privatizaci bytového fondu," řekl Palyza.

Jak to bude v Porubě s prodejem obecních bytů vypadat?

„Prodej našich obecních bytů do družstevního vlastnictví, což se týká osmapadesáti domů, pokračuje tak, jak bylo stanoveno zásadami privatizace, protože už byl loni schválen městem. Souhlas města s prodejem je platný do 13. září. Chtějí-li si bytová družstva dům koupit, musí do tohoto data splnit podmínky stanovené městským obvodem Poruba," uvedla mluvčí porubské radnice Jana Končítková. Poslední prodeje bytovým družstvům by mělo schválit porubské zastupitelstvo v září.

„Úterní rozhodnutí městské rady se týká třiadvaceti domů, které budou prodávány po bytových jednotkách. Podle zákona zveřejníme záměr prodeje na úřední desce po dobu patnácti dnů, následně začneme zasílat nabídky na odkoupení bytu jednotlivým nájemcům. Tato fáze potrvá do prvního čtvrtletí roku 2013. Každému nájemci tedy bude samostatně zaslána nabídka, kterou musí, pokud chce byt za stanovených podmínek koupit, přijmout v zákonem stanovené lhůtě šesti měsíců," vysvětlila Končítková.

Čtěte také k tématu:
Pozastavení prodeje porubských bytů: některým se ulevilo, jiní jsou zklamaní
Extrémní Poruba: zbavuje se většiny bytů
OBRAZEM: V Porubě lidé protestovali proti způsobu privatizace bytů
Poruba odklepla prodej šesti bytových domů a připravuje privatizaci dalších
Nájemníci bojují s porubskou radnicí o byty