V předposledním vydání Receptáře jsme se zabývali lekníny. Zajímal nás nejen jejich výběr, ale také vše, co byste měli vědět, než si tuto vznešenou vodní rostlinu do svého zahradního jezírka pořídíte. Voda a lekníny k sobě totiž neodmyslitelně patří.

Nejdůležitější při vysazování leknínů do jezírka je volba správné odrůdy. Takzvaných vodních leknínů je dnes na světě asi 350 druhů. Vybírat můžete od miniaturních, kterým stačí hloubka vody kolem pěti centimetrů, po odrůdy, které ke správnému růstu potřebují až dva a půl metru hlubokou vodu. Právě tyto obří lekníny umí vytvořit i 35 centimetrů velké květy.

Podle hloubky

Pro zvolení správné odrůdy vycházejte vždy z velikosti jezírka. V případě menších, plastových jezírek s hloubkou do 40 centimetrů vybírejte ze skupiny velmi malých nebo miniaturních leknínů, které mají hloubku pěstování mezi 20 a 40 centimetry.

V tomto případě doporučujeme odrůdy Pink Opal nebo Frobeli. Nejen že vytváří krásné barevné květy, ale především jezírko nebude zbytečně zarostlé listy. Tyto odrůdy je příliš neprodukují.

V případě, že máte jezírko s hloubkou do 70 centimetrů, můžete volit odrůdy vzrůstnější. Jednou z nejkrásnějších je odrůda se žlutými květy Chromatella nebo růžová s názvem Firecrest. Pro hluboká jezírka doporučujeme vínovou odrůdu s krásnými květy Charles De Meurville.

Jak je vysazovat

Máte-li vybranou odrůdu, můžete začít se sázením. Vždy budete potřebovat nádobu a vhodný substrát. V případě, že osazujete jezírko s hloubkou do 40 centimetrů, nádoba by měla být hluboká 20, ale měla by mít průměr minimálně 25 centimetrů a objem zeminy minimálně deset litrů.

Pokud budete chtít sázet středně velké lekníny, musíte počítat s nádobou o průměru alespoň 30 centimetrů a objemem zeminy 20 litrů. Pro největší lekníny budete potřebovat nádobu, do které se vejde až 50 litrů zeminy. Její průměr by měl být 50 centimetrů. Jen tak mohou rostliny prosperovat.

A jakou pro sázení leknínů použít zeminu? Máte dvě možnosti. Tou první je zakoupení hotového substrátu, který budete muset častěji přihnojovat. Druhou možností je si zeminu namíchat. Postup je jednoduchý. Vždy smícháte dva díly klasické ornice, jeden díl zahradnického substrátu a přidáte dlouhodobá hnojiva. Ta zajistí, že nejméně tři až pět let nemusíte k leknínům žádná jiná hnojiva přidávat.

Více najdete na webu www.telereceptar.cz/denik.

Lenka Mahdalová