„Odhad výsledku trhu nových hypotečních úvěrů v loňském roce na úrovni 122 miliard považujeme v kontextu ekonomického vývoje v ČR i v Evropě za mimořádný výsledek, ke kterému přispělo několik faktorů. Jedním z nich jsou stabilní ceny nemovitostí, klíčové byly také rekordně nízké úrokové sazby," uvedl Sadil.

Úrokové sazby byly na konci roku 2012 na rekordně nízkých hodnotách, kdy se průměrná sazba na trhu dostala pod 3,25 procenta. „I díky těmto faktorům tak lze současné období považovat za historicky nejpříznivější k pořízení vlastního bydlení financovaného prostřednictvím hypotečního úvěru," dodal Sadil. Společně s úvěry ze stavebního spoření tak úvěry na bydlení dosáhly v roce 2012 podle odhadu Hypoteční banky objemu asi 165 miliard korun.

Lidé loni prostřednictvím hypoték nejvíce financovali koupi starších nemovitostí, ve velkých městech pořízení starších bytů kategorie 2+1 nebo 1+1 velikosti do 60 m2, a v obcích do 50.000 obyvatel kupovali zájemci nejčastěji starší rodinné domky o velikosti do 135 m2. V Praze je obecně díky akčním nabídkám developerů zájem především o byty v novostavbách o velikosti do 60m2.

Stabilní ceny nemovitostí

„Vývoj v tomto roce je těžké odhadovat, nicméně se domníváme, že nového obchody by se měly letos pohybovat mezi 100 až 120 miliardami korun," upozornil Sadil. Dobrou zprávou podle něj je, že ceny nemovitostí jsou stabilní. Ceny bytů mírně klesají, rodinných domů stagnují, rostou ceny pozemků. Stagnuje rovněž vývoj rizikových úvěrů. „Jejich strmý pohyb směrem dolů ale neočekáváme," podotkl náměstek ředitele banky Petr Hlaváč.

Příčinou růstu objemu hypotečních úvěrů jsou vedle velmi nízkých úrokových sazeb, poklesu realitního trhu a nižšího DPH především fakt, že v roce 2012 končily časté pětileté fixace hypoték ze silného roku 2007 a třeba tříleté z roku 2009, kdy byly úrokové sazby asi o dva procentní body vyšší, řekl hypoteční specialista společnosti Partners Josef Uchytil.

Významný objem hypoték totiž podle něj tvoří refinancované hypotéky. Sadil jejich podíl na celkovém novém obchodu odhadl mezi 20 až 30 procenty. „Rok 2013 by neměl za rokem 2012 o mnoho pokulhávat, a to z prakticky stejných důvodů, tedy nízké sazby, levné bydlení, konce fixace drahých hypoték z let 2008 až 2010," poznamenal Uchytil.

Hypoteční banka popáté uhájila pozici hypoteční jedničky na českém trhu v nové produkci, když loni poskytla úvěry na bydlení za 36 miliard korun. Na konci roku 2012 dosáhla v celkové bilanci 200 miliard korun a na českém bankovním trhu nyní zaujímá šestou pozici. Hypoteční banka je součástí finanční Skupiny ČSOB a Skupiny KBC. Základní kapitál Hypoteční banky činí 5,076 miliardy ko­run.