Venkovní bazén je dlouhodobá investice, proto je důležité jeho výběr neuspěchat. Při rozhodování zvažte, k jakému účelu vám bude sloužit. Chcete se jen osvěžit, nebo si také zaplavat? Budete ho využívat pouze v sezoně, nebo celoročně? Co vám dovolí velikost pozemku, podmínky terénu a v neposlední řadě peněženka? Bazén lze pořídit za pár tisícovek, ale i za sto a více tisíc. Jeho nákupem a instalací navíc investice nekončí – další peníze vás bude stát provoz a údržba.

Hobby magazínZdroj: archiv DeníkuKolik? Něco stojí samotná voda, kterou ho musíte naplnit. Další peníze vydáte na zazimování, čištění a případně na ohřev. Sečteno, podtrženo docela snadno a rychle se můžete s provozními náklady dostat na částku mezi deseti až dvaceti tisíci korunami ročně. Do finančních nákladů je třeba také zahrnout úpravu okolí.

Kruhové bazény spíše pro rodinu s dětmi

Všeobecně při výběru platí, že kruhové bazény jsou vhodné především pro rodiny s dětmi. Pokud si chcete zaplavat, je lepší zvolit obdélníkový nebo oválný tvar. Pro kondiční plavání stačí i menší bazén, osazený protiproudem. Při volbě parametrů je třeba počítat i s jeho dostatečnou hloubkou. Plánujete-li jej využívat dětmi a dospívající mládeží, která má v oblibě skoky do vody, je ideální 150 centimetrů. Při hloubce do 120 centimetrů se naopak rychleji ohřeje voda, což naopak ocení především malí caparti předškolního věku.

Venkovní bazény jsou v podstatě dvojího typu – nadzemní a zapuštěné, i když lze také zvolit třetí možnost, tedy polozapuštěný. Škála materiálů, tvarů, hloubek a samozřejmě i cen je pestrá. Pokud se nechcete pouštět do velkých terénních úprav a užívat si vodní radovánky bez čekání, sáhněte po nafukovacím bazénu, který je nejlevnější a nejdostupnější variantou.

O dalších kritériích výběru a druzích bazénů se dočtete v magazínu Hobby, který vychází tento týden mimořádně již ve středu 17. dubna. Bežným dnem, kdy vycházejí magazíny, je však čtvrtek.

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.