LEVANDULOVÉ SUŠENKY

Suroviny:
250 g bezlepkové směsi Schär Patisserie a mouku na podsypání, 125 g třtinového cukru, 125 g studeného bezlepkového margarínu
Stella, 1 lžičky vanilkového extraktu nebo jeden vanilkový cukr, 1 vejce, 1 polévková lžíce strouhané kůry z bio citronu, 2–3 kapky éterického levandulového oleje a květy ze tří snítek levandule, plech, pečicí papír, mikrotenový sáček

Postup:
Mouku vysypte s cukrem a kůrou na vál, doprostřed hromádky udělejte důlek, vyklepejte do něj vejce, přidejte vanilkový extrakt, levandulový olej a květy. Přidejte studený tuk (nejlépe nastrouhejte) a rychle zpracujte těsto. Dejte ho do sáčku a nechejte aspoň hodinu odpočinout v lednici. Těsto vyndejte z lednice, nechejte povolit a vyválejte ho nejlépe mezi dvěma kusy pečicího papíru nebo na vále posypaném moukou. Formičkami nebo malou skleničkou obalenou v mouce vykrajujte kolečka, která klaďte na plech s pečicím papírem. Pečte ve vyhřáté troubě deset až 12 minut na 180 °C. Sušenky nechte na plechu úplně vychladnout, pak ozdobte rozehřátou
čokoládovou polevou bez mléka.

MEDOVÉ PERNÍČKY S KAKAEM, POMERANČEM A MANDLEMI

Suroviny:
150 g mouky Schär Patisserie, 100 g mouky Jizerka, 100 g cukru moučka, 80 g mletých mandlí, 1 kávová lžička guarové moučky, 2 polívkové lžíce kakaového prášku, 2 celá vejce, 60 g rozpuštěného tuku Stella, 2 lžíce tekutého medu, strouhaná kůra z biopomeranče,
1 lžička jedlé sody, 1 lžíce perníkového koření bez lepku, 1 lžičky mleté skořice, špetka mletého hřebíčku

Postup:
Mouky smícháme s kořením, cukrem, sodou, pomerančovou kůrou, kakaem a mletými mandlemi. Přidáme med, vejce, rozpuštěný tuk a vše smícháme v těsto. V potravinové fólii ho necháme odpočinout v lednici do druhého dne. Alespoň hodinu před vyválením musíme těsto vyndat z lednice. Vyvalujeme na pomoučněném vále na výšku 0,5 cm a vykrajujeme tvořítky libovolné tvary, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě deset minut.

KOKOSOVO-MERUŇKOVÉ ROHLÍČKY

Suroviny:
100 g sušených meruněk, 150 g mandlového marcipánu, 120 g moučkového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, 1 vejce, 50 g strouhaného kokosu (plus 50 g na obalení), 30 g bramborového škrobu, 70 g bezlepkové mouky (Jizerka, Shär Patisserie, Doves Farm červená), 30 g mletých mandlí, 1 balíček hořké čokoládové polevy nebo hořká čokoláda bez mléka, 1 balíček tmavé polevy nebo
čokoláda na ozdobení

Postup:
Sušené meruňky důkladně operte v horké vodě. Po vychladnutí je spolu s marcipánem nasekejte na malé kousky. Všechny sypké ingredience (mouku, cukry a kokos smíchejte v míse, přidejte vejce, marcipán a nakonec meruňky. Z těsta ukrajujte malé kousky, na pomoučněné ploše tvarujte malé rohlíčky a obalujte je v kokosu. Pak je naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 12 minut. Rohlíčky nechte vychladnout. Na zdobení rozpusťte čokoládu. Oba konce rohlíčků namáčejte
do čokolády a nechte ztuhnout. Namočené konce rohlíčků můžete ještě obalit v kokosu.

KOKOSOVO-ČIROKOVÉ SUŠENKY

Suroviny:
100 g čirokové mouky (plus na podsypání těsta a válečku), 50 g kokosové mouky, 1 vrchovatá kávová lžička chia mouky, 100 g třtinového cukru (plus 1 s pravou vanilkou), 130 g tuku Stella pokojové teploty, 1 větší banán rozmačkaný na kašičku a pokapaný několika kapkami citrónu, nasekaná hořká čokoláda nebo čokofloky (či nasekané sušené ovoce např. ananas), 1 kávová lžička bezlepkového prášku do pečiva, 1 kávové lžičky jedlé sody, plech vyložený pečicím papírem, vál, vykrajovátko

Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem. Tuk prošlehejte s cukrem, šlehejte do pěny alespoň tři až pět minut. Rozmačkejte banán na kašičku a pokapejte ho citrónem, přidejte k tuku s cukrem, kypřidlem a čokoládou. Sypkou směs přidejte k tuku s banánem a cukrem. Vytvořte těsto, které nechejte chvíli odpočinout v lednici. Vál si posypte čirokovou moukou a těsto rozválejte na placku vysokou asi jeden centimetr. Z těsta vykrajujte tvary omoučeným vykrajovátkem. Pečte ve vyhřáté troubě 12 až 15 minut. Po upečení nechte sušenky vychladnout na mřížce. Skladujte vychladlé v plechové dóze.

DOMÁCÍ MÜSLI TYČINKY S KAŠTANOVÝMI VLOČKAMI

Suroviny:
200 g směsi bezlepkových vloček (například ovesných), 50 až 60 g kaštanových vloček Adveni, 100 g rozdrcených oříšků (například nesolených lískových a pistáciových), 100 až 150 g sušeného ovoce podle chuti (brusinky, ananas, švestky…), 100 g kvalitního tekutého medu, 130 g Stelly, 2 větší bílky ušlehané se špetkou soli v pevný sníh, pečicí nádoba (20 x 30 cm), pečicí papír, čokoládová poleva na dochucení, 100 g hořké čokolády bez mléka, 30 g tuku Omega

Postup:
Troubu předehřejte na 160 °C. Pečicí nádobu vyložte pečicím papírem, ušlehejte sníh z bílků a špetky soli. Tuk rozpusťte v mikrovlnce nebo v kastrůlku. Polovinu vloček několikrát rozmixujte, stejně postupujte i u celé dávky oříšků. Ovoce propláchněte, polovinu nasekejte na kousky, polovinu můžete několikrát prohnat mixérem – lépe tak drží struktura těsta. Namixované celé vločky a oříšky nasypejte do misky, přidejte posekané a namixované ovoce, med a tuk. Promíchejte vařečkou nebo silikonovou stěrkou. Opatrně přidejte asi na třikrát sníh z bílků a hotovou hmotu stěrkou nebo rukou namočenou v teplé vodě rozetřete v pečící nádobě vystlané pečicím papírem. Pečte ve vyhřáté troubě 20 minut. Po upečení nechte na mřížce krátce zchladnout a ještě teplý plát opatrně ostrým nožem porcujte na tyčinky. Namáčejte v čokoládové polevě.

SUŠENKY Z BURÁKOVÉHO MÁSLA

Suroviny:
100 g rostlinného tuku na pečení (Stella), 140 g burákového másla, 1 kávová lžička vanilkového extraktu nebo jeden vanilkový cukr, 200 g třtinového cukru, 1 vejce, 150 až 180 g bezlepkové mouky (Jizerka, Shär Patisserie, Doves Farm červená), 1 lžičky jedlé sody, celé neloupané mandle na ozdobu, pečicí papír

Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. Tuk, burákové máslo, cukr a vanilkový extrakt šlehejte osm až deset minut, do krémové hmoty. Přidejte
vejce a šlehejte další dvě až tři minuty. Nakonec vmíchejte mouku smíchanou s jedlou sodou. Vznikne hladké kompaktní těsto, které vyválejte mezi archy pečicího papíru na tloušťku 0,5 cm a dejte ho na 30 minut chladit. Vykrajujte kolečka, která přenášejte na plech vyložený pečicím papírem. Do každého kolečka lehce vmáčkněte mandli a pečte ve vyhřáté troubě 15 minut. Sušenky nechte úplně vychladnout a pak je sundejte z plechu.

Připravila: Lenka Vašková, Radčina kuchařka bez lepku z nakladatelství Grada (zdroj receptů)