Poptávka podle makléřů několikanásobně převyšuje nabídku. „Obrovská poptávka je po bytech i domech celorepublikově. Je to dáno zejména tím, že úrokové sazby hypotečních úvěrů jsou na nejnižší hranici za celou dobu jejich existence. Výhodné úroky se pohybují již kolem jednoho a půl procenta. Klienti v dnešní době nekupují nemovitosti jen pro vlastní bydlení, ale v hojné míře také za účelem pronájmu," popsal jednatel boskovické realitní kanceláře Real Spektrum Jaromír Dvořák.

Úrokové sazby podle něj nejspíš už klesat nebudou, časem se budou zvyšovat. Je ale otázka, kdy se tak stane. Zájem je velký a banky se v nabídce úrokových sazeb předbíhají. To má za následek nárůst cen pozemků i bytů. „Zatímco ještě před rokem či dvěma stál menší byt o velikosti 2+kk jeden a půl milionu korun, letos jeho cena stoupla zhruba o deset procent," přiblížil Dvořák.

Kdo si chce na Blanensku postavit nový rodinný domek, podle starostů obcí neprohloupí, když si najde čas na prostudování různých obecních webových stránek. Úvěr na zasíťování stavebních parcel si vzala například obec Kořenec. Směrem k Hornímu Štěpánovu vznikne podle starosty Miroslava Zemánka v příštím roce jedenáct stavebních pozemků. Obec je musela vykoupit od soukromých vlastníků. „Nyní všechno připravujeme projekčně a probíhá stavební řízení. Do příštího jara snad všechno bude hotové a na podzim by lidé mohli začít stavět. Cenu za metr čtvereční ještě nemáme stanovenou. Určitě ale pozemky nebudeme prodávat draho," sdělil Zemánek.

Že je pozemků v okrese nedostatek, si uvědomují i v Drnovicích, kde také vykoupili parcely od soukromníků a vzali si úvěr. Zájemcům nabízí pětadvacet volných pozemků. „V lokalitě zvané Třešně je pět míst, inženýrské sítě jsou hotové, takže zájemce o koupi může stavět hned. Zbylých dvacet pozemků bude k dispozici v lokalitě U Černého křížku. K výstavbě budou připraveny v první polovině příštího roku," vysvětlil místostarosta Drnovic Ivan Mihálek. Upřesnil, že cenu za metr čtvereční stanoví znalec a známá bude v závěru roku.

Ve větších městech, jako například v Blansku, nejsou k mání takřka žádné pozemky. O něco lepší situace je v Boskovicích. Šestačtyřicet pozemků nabízí k prodeji blanenská developerská společnost REAL AP v lokalitě Pod Střelnicí. „Již máme platné územní rozhodnutí pro výstavbu inženýrských sítí. Zájemci budou moci začít stavět ve druhé polovině příštího roku," uvedl jednatel společnosti Antonín Oujezdský. Šest rodinných domků by společnost chtěla postavit v řadové zástavbě na klíč. Jeden bude mít rozlohu zhruba sto patnáct metrů čtverečních a včetně pozemku přijde asi na čtyři miliony korun. Na zbylých čtyřiceti pozemcích si lidé mohou postavit dům podle svého gusta. Devět parcel je však již prodaných. „Metr čtvereční stojí 2 350 korun," upřesnil Oujezdský.

Rychle mizí pozemky v lokalitě Rovná v Boskovicích, které nabízí developerská společnost BK Invest. Z šestatřiceti volných pozemků je volných již jen dvanáct. „Prodáváme je už dva roky. Metr čtvereční stojí 2 180 korun," sdělil jednatel společnosti Pavel Zatloukal.