"Opravy se zaměřily především na vnější části budov. Zateplily se jejich fasády, někde i střechy. Komplexní obnovou prošly i balkony nebo lodžie. Nové jsou i vchody do domů. Regenerace lidem přinese nejen tepelné úspory, ale také příjemnější vzhled budov," uvedla vedoucí odboru rozvoje a investic Jitka Ptošková.

V příštím roce chce město v opravách panelových domů pokračovat, a to u dalších deseti domů s více než 400 byty. Na rekonstrukci si město vzalo padesátimilionový úvěr, protože postupné opravy by trvaly několik let. Hromadné opravy se městu navíc už v minulosti osvědčily například při výměně oken nebo opravách věžových domů.

"Vhodné dotace na opravy nejsou bohužel k dispozici, a tak jsme si na ně vzali výhodný úvěr s 0,42procentním úrokem. Ten budeme splácet deset let. Hrazení bez problémů zvládneme z vybraného nájemného," uvedl starosta Petr Vícha (ČSSD). Se zdražováním nájemného město zatím nepočítá.

Město vlastní 4300 bytů, a je tak v Bohumíně největším vlastníkem bytového fondu. Ročně na nájemném vybere 140 milionů korun a peníze investuje zpět do oprav, investic a správy domů a bytů. V posledních čtyřech letech vyměnilo za 60 milionů korun v 1700 bytech okna za nová plastová, na centrální zásobování teplem z dětmarovického teplovodu napojilo za 140 milionů korun téměř 700 bytů a dokončilo hromadnou rekonstrukci deseti věžových domů za 100 milionů korun.