Během dvou let se rekonstrukce dočká 16 domů s více než 850 byty, nejstarší domy pocházejí ze šedesátých let. "Oprava se zaměřuje hlavně na vnější části budov. V průběhu pěti měsíců zateplíme jejich fasády, někde i střechy. Komplexní obnovou projdou i balkóny nebo lodžie. Nové budou i vchody do domů," uvedla vedoucí odboru rozvoje a investic Jitka Ptošková.

Rekonstrukce by měla přinést nejen tepelné úspory, ale i estetičtější vzhled panelových domů. Město si na renovaci vzalo úvěr ve výši 50 milionů korun, se zvyšováním cen nájemného ale nepočítá. Nejnáročnější bude podle mluvčí rekonstrukce domu v ulici Čs. armády s devíti vchody, která už začala. Vše by mělo být hotovo do listopadu.

Letos je v plánu oprava šesti domů s celkem třiadvaceti vchody a zhruba 400 byty. "Rozpočtované náklady pro letošní rok byly zhruba 50 milionů korun. Po výběrových řízeních nám ale cena klesla na částku 41,6 milionu korun. Vhodné dotace na opravy nejsou bohužel k dispozici, a tak jsme si na ně vzali výhodný úvěr s 0,42 procentním úrokem. Ten budeme splácet deset let. Hrazení bez problémů zvládneme z vybraného nájemného," řekl starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD). Město minimálně do roku 2018 nepočítá se zvyšováním cen nájemného.

Město vlastní 4300 bytů a je v Bohumíně největším vlastníkem bytového fondu. Ročně na nájemném vybere 140 milionů korun a vše investuje zpět do oprav, investic a správy domů a bytů. V posledních čtyřech letech vyměnilo za 60 milionů korun v 1700 bytech stará okna za nová plastová, na centrální zásobování teplem z dětmarovického teplovodu napojilo za 140 milionů korun téměř 700 bytů a dokončilo hromadnou rekonstrukci deseti věžáků za 100 milionů korun.