Dosavadní vedení města už privatizaci obecních bytů ukončilo. Nová koalice ale ještě zváží, že část z nich prodá. Nájemníkům, kteří do svých příbytků investovali.

Brno vlastní v současnosti asi šestadvacet tisíc bytů a toto číslo už by se nemělo příliš měnit. „Situace se za posledních pětadvacet let změnila. Dřív město na byty doplácelo, nyní na nájmech mírně vydělává a zisk může investovat do údržby a vybavenosti okolních prostranství. Není možné vyprodávat majetek, z kterého má město prospěch," poznamenala budoucí náměstkyně primátora pro majetkové záležitosti z KDU-ČSL Klára Liptáková.

Zároveň však podle ní mají lidé na odkup ještě šanci. „Vím, že někteří obyvatelé domů například v Brně-severu už o odkup usilují mnoho let a mají k bytům citový vztah. V jejich případě si umím odprodej představit, nesmí to však být nevýhodné pro Brno," dodala.

Tuto naději vítá například Květoslava Fridrichová, která se s ostatními obyvateli bytů v ulici Heleny Malířové snaží vyjednat privatizaci poslední tři roky. „Očekávám vstřícné jednání nového vedení města a dodržení slibů, které nám dali před volbami. Chceme se lépe postarat o své bydlení. Byty jsou hrozně zanedbané, elektřina a rozvody vody vadné, okna vypadávají, dovnitř profukuje, výtahy nefungují a celý dům zamořily plísně," popsala problémy Fridrichová.

Minulé vedení Brna v tomto případě argumentovalo tím, že v roce 2001 investovalo do oprav v těchto domech. Odprodeji dalších bytů není dosavadní náměstek pro majetek Oliver Pospíšil nakloněný. „Zbavit se většiny bytového fondu může městu způsobit problém. Tohle množství bytů je optimální," zdůraznil.

Budoucí náměstek primátora za Stranu zelených Martin Ander připouští, že není možné vyhovět všem zájemcům o městský byt. „Není možné, aby kdokoli přišel, ukázal na městský majetek, řekl, že ho chce koupit, a město mu vyhovělo. A ještě za třetinovou cenu oproti tržní hodnotě," argumentoval.

Souhlasí s tím i ekonomický analytik Michal Kozub. „Vždy je třeba se chovat hospodárně. Pokud ovšem z některých bytů neplynou výnosy, tedy nájmy, a zejí prázdnotou, nemá smysl je nákladně udržovat," podotkl.

PETRA HANZLOVÁ