Čirůvka fialová (Lepista nuda) je podzimní jedlá houba z čeledi čirůvkovitých nápadná svým fialovým zbarvením.


Období růstu 
září - prosinec

Klobouk
Klobouk je široký 60-160 mm, masitý, vyklenutý až rozložený, v mládí živě fialový, později (a na slunci) nahoře zahnědlý, s okrajem zprvu podehnutým, později tenkým a hladkým. Stářím klobouk bledne, až hnědne.

Hymenofor
Lupeny jsou dosti husté, široké, nepříliš vysoké (6-10 mm), zpočátku fialové, později lehce hnědavé.

Třeň
Třen je krátký (30-60 mm) a tlustý (15-20 mm), plný a pevný, živě fialový, jemně vláknitý, hladký, na bázi ztluštělý, jakoby napuchlý.

kopr vonný
Byliny pro péči o ústní dutinu

Dužnina
Dužnina je fialová, později bledne, má chuť i vůni příjemnou, ale specifickou a dost pronikavou. Většinou nečerviví a mrazem netrpí.

Biotop
Roste v lesích všeho druhu v podzimních měsících (nejvíce v říjnu) až do zimy, v nížinách i na horách. Tvoří často srostlice nebo narostlice a čarovné kruhy. Nalezneme ji i v sadech a parcích.

Možnost záměny
Stejně jako u čirůvky dvoubarvé je u ní záměna možná s některými fialovými pavučinci. Lupeny pavučinců však brzy hnědnou (rezavějí) a na třeni nebo kraji klobouku jsou zbytky po pavučince. Barevné pavučince nesbíráme vůbec.

Zajímavosti
Snižuje hladinu cukru v krvi. Nutno ji ale dobře tepelně zpracovat. Za syrova rozkládá červené krvinky.

Využití v kuchyni
Čirůvka fialová je chutná jedlá houba. Její plodnice jsou vytrvalé, nehnijí, dobře se přepravují, a proto i prodávají na trhu a vykupují pro průmysl. Je to houba vděčná pro houbaře, neboť s čirůvkou dvoubarvou roste až do mrazů. Dá se upravovat na všechny způsoby jako Čirůvka dvoubarvá. Vhodná je zejména do polévek, omáček nebo k nakládání do octa. Vzhledem k pronikavé chuti a vůni se doporučuje nepřipravovat ji samotnou, ale ve směsi.

černá jeřabina
Černá jeřabina zpomaluje stárnutí

Fialkové „halászlé“
Suroviny (6 porcí):
500 g ryby (bez kostí) + vnitřnosti (nemusí být), 300 g čirůvky fialové, 100 g zelených fazolek, 4 loupaná rajčata, 1 paprika, 50 g másla, 250 ml smetany, 750 ml vývaru (jakýkoli - rybí, zeleninový, kuřecí), sůl, pepř, paprika sladká i pálivá, hrst nudlí

Postup:
Vykostěné filety z ryb nakrájíme na menší kousky, které ve větším hrnci zprudka opečeme na másle. Maso vyjmeme, na máslo dáme nakrájené houby, fazolky a papriku, trochu orestujeme, přidáme nakrájená loupaná rajčata, opět trochu orestujeme, přidáme sůl a koření, zalijeme vývarem.

Přidáme smetanu a vrátíme do hrnce opečené kousky ryb a vložíme očištěné a překrájené vnitřnosti. Necháme povařit a nakonec zavaříme buď domácí nudle. Místo těstovin můžeme do hotové polévky přidat osmaženou housku. Na zjemnění můžeme přidat ještě oříšek másla. Podáváme s jemně nasekanou zelenou petrželkou.