Dýně, zelenina, kterou kdekdo pěstuje na svém kompostu. Podle amatérské kuchařky Hany Rambouskové končí nejčastěji v kompotu. „Lidé neví, co všechno se z ní dá udělat. Přitom je tolik možností," ukazovala své nápady na zpracování Rambousková. Její slova potvrdila i návštěvnice Milada Machová. „Dýni jsem vždy jen zavařovala. Tady jsem až viděla, že se dá připravovat jinak," pochvalovala si Brňanka v důchodu.

Rambousková se svou rodinou pořádá každý rok tak zvanou dýňovou zabijačku. „Místo prasete, rozporcujeme obrovskou dýni a uděláme z ní vše, co nás napadne," popsala. Na dýňové slavnosti se rozhodla návštěvníkům předvést některé ze svých receptů. Nabídla jim dýňový guláš a špízy se sójovým masem.

„Chutná to trochu jako svíčková, jen mi k tomu chybí knedlík a maso," ohodnotil dýňový guláš Brňan Martin Křistek. Jeho přítelkyně si nejvíce pochutnala na koláči s dýňovou marmeládou od amatérské cukrářky Barbory Ambrůzové. „Jsem na sladké, proto mi tak chutnal," řekla Zuzana Kopečná.

Bubáci 

Zatímco dospělí ochutnávali dýňové pokrmy, děti za pomocí lektorky vyráběly z dýní bubáky. „Máma nám uřezala vrch dýně. My jsme jí vydlabali a teď do ní vyřežeme oči a pusu, aby svítila," popsali výrobu sourozenci Kuba a Honza z Brna. Nejhezčí bubák dostal od organizátorů malý dárek.

Podzimní dýňovou slavností ukončila Nadace partnerství první rok provozu výukového hřiště Otevřená zahrada. „Na návštěvníky se budeme těšit zase v dubnu," dodala mluvčí nadace Monika Urbášková.