Ostatně ve středověku bylo povolání kořenáře a lékárníka téměř totožné, na jednom místě prodávali v nádherně zdobených lahvičkách nebo dózách koření - ať už se následně využilo jako medikament nebo jako prostředek k ochucení jídla. V Africe dokonce některé kmeny sušené květy a listy kouřily, a věřily, že jim to umožní komunikovat se svými předky.

Chutná až po rozdrcení
Rostlina hořčice je podobná rostlině řepky olejky - cca 50 cm vysoká, jednoletá bylina, a stejně jako řepka má typické žluté květy a zelené lístky. Jako koření se využívají semínka, která se suší a dále zpracovávají. Samotná semena hořčice nemají žádnou specifickou vůni ani chuť - jejich aroma a chuť se projeví teprve až po jejich rozdrcení. Pochází z Evropy, ze středozemí, a odtud se dále rozšířila do zbytku Evropy, ale také do severní Ameriky či Indie a Číny - hořčice tedy putovala úplně opačným směrem než většina ostatních druhů koření.

Šípkový keř: na zahradě plevel, v přírodě cenný dar

Semena hořčice jsou jemně pálivá, v dobách, kdy byl pepř enormně drahý jej dokonce nahrazovala - říkalo se jí pepř chudých - taková levná náhražka za pepř, který se musel dovážet z druhého konce světa a byl pro chudší vrstvy cenově nedostupný.

Hodí se k masu
Nejrozšířenější využití je zpracování ve formě pikatní pasty - hořčice. Se zrny neloupanými, hrubě mletými (u nás se prodávaná jako kremžská), či hořčice krémovitá (plnotučná) může být navíc dochucována - estragonem, ovocem (malinami), zeleným pepřem a nebo šampaňským. Hořčici si můžete zkusit dochutit i doma: do koupené hořčice přidat např. trochou sušeného zázvoru, chilli, drcený anýz nebo nastrouhaný křen.

Hořčice doprovází hlavně maso - jak studené, tak teplé. Zvýrazňuje chuť omáček, výborná je také jako součást zálivky na zeleninové saláty společně s olivovým olejem, citronovou šťávou a medem. Nicméně i samotná zrna najdou své využití: při zavařování okurek, nakládání zeleniny (pickles), ryb, masa. Pokud spojíte hořčici se smetanou, získáte výbornou omáčku na ryby nebo třeba na kuře.

Ačokča se dá naložit jako okurka i zapéct jako paprika

A co dělat, pokud hořčice, kterou skladujete doma v kelímku, vysychá? Stačí přidat lžičku kvalitního oleje a dobře promíchat. Je to však jedno z mála koření, které se nehodí pro sladké využití, existují pokusy o propojení hořčice a čokolády, ale okruh nadšenců asi nebude moc veliký…

Sýrový quiche s hořčicí

Suroviny:
1 balení listového těsta
2 silnější plátky kvalitní šunky
200 g nastrouhaného tvrdého sýra
1 kelímek zakysané smetany
3 vejce
4 pl plnotučné hořčice
sůl, pepř dle chuti

Postup:
Troubu rozehřejte na 180 °C. Rozválejte listové těsto, vložte do kulaté koláčové formy vyložené pečícím papírem, propíchejte jej vidličkou, a vložte chladit do lednice. V míse rozmíchejte zakysanou smetanu, vejce a sýr. Jemně osolte a opepřete. Těsto potřete hořčicí, posypejte nakrájenou šunkou a zalijte syrovou směsí. Vložte do trouby a pečte cca 35min, dokud těsto nezezlátne.

Renata Dvořáková