PRAŽSKÁ POLÉVKA

Ingredience:

1 l vody, 1 bujonová kostka, 250 g čerstvých hub, 100 g šunky, 1 cibule, 2 vejce, 1 lžíce hladké mouky, hrst listové petrželky, 2 lžíce másla, sůl, pepř

Postup:

Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme očištěné a na plátky pokrájené houby a dusíme zakryté. Když pustí šťávu, osolíme je a opepříme, zalijeme vodou, přidáme rozdrobenou bujonovou kostku a vaříme asi deset až 15 minut. Pak vmícháme drobně nakrájenou šunku, vejce rozmíchaná s moukou a za stálého míchání necháme ještě krátce povařit, dokud se vejce nesrazí. Polévku podáváme posypanou nasekanou petrželkou.

HOUBOVÝ GULÁŠ

Ingredience:

500 g čerstvých hub, 4 menší zelené papriky, 4 velká rajčata, 2 cibule, 150 g mraženého hrášku, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička sladké mleté papriky, 1 lžička hladké mouky, trochu vývaru (i z kostky), 100 ml kysané smetany (není podmínkou), 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Postup:

Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, vmícháme kmín a mletou papriku. Hned přidáme plátky nakrájených hub, na nudličky pokrájené papriky a nakrájená, spařená a oloupaná rajčata. Podle chuti osolíme, opepříme, krátce podusíme, zaprášíme moukou a za občasného podlévání vývarem dusíme doměkka. Houbový guláš podáváme s chlebem nebo vařenými bramborami, popřípadě ho na talíři ozdobíme kopečkem kysané smetany a nadrobno nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

HOUBOVÉ PLACIČKY

Ingredience:

500 g čerstvých hub, 1 menší pórek, 2 vejce, 4 lžíce strouhaného tvrdého sýra, strouhanka na zahuštění, 1 lžička drceného kmínu, hrst petrželky, 1–2 lžíce másla, olej na smažení, sůl, pepř

Postup:

Houby a pórek nakrájíme nadrobno a na rozehřátém másle dusíme, dokud se z nich nevydusí voda. Odstavíme a necháme vychladnout. Potom směs mírně osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín, rozšlehaná vejce, sýr, nasekanou petrželku a tolik strouhanky, aby se směs zahustila. Směs promícháme a tvoříme z ní placičky, které smažíme v rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova. Hotové klademe na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku. Podává me s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Recepty jsou ukázkou z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů, kterou vydalo nakladatelství Vyšehrad.