HRUŠKY PLNĚNÉ SÝROVÝM KRÉMEM SE ŠUNKOU

Ingredience:

2 pevné zralé hrušky, 1 lžíce citonové šťávy, 100 g šunky, 100 g nivy, 125 g lučiny, 30 g nasekaných vlašských ořechů, trochu kopru nebo pažitky, sůl, pepř

Postup:

Omyté hrušky rozpůlíme a vykrojíme jádřinec. Dužninu pak zakapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla.

Šunku nakrájíme nadrobno, nivu rozmělníme vidličkou a dáme společně do mísy. Přidáme lučinu, nasekané ořechy, sůl, pepř a vše utřeme dohladka.

Krémem naplníme jednotlivé půlky hrušek a ozdobíme je snítkou kopru nebo nasekanou pažitkou. Podáváme jako předkrm s toasty.

ROŠTĚNKY S HRUŠKOVÝM KRÉMEM

Ingredience:

4 roštěnky (po 150 g), 2 hrušky, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 50 ml suchého vermutu, 4 lžíce sójové omáčky, 2 lžičky (třtinového) cukru, 1 lžíce oleje, sůl, pepř

Postup:

Roštěnky naklepeme a po stranách nařízneme, aby se při dušení nekroutily. Oloupané a jádřinců zbavené hrušky rozmixujeme. Hruškový krém smícháme s vermutem, sójovou omáčkou, olejem a cukrem. Masové plátky necháme dvě hodiny marinovat v této směsi. Roštěnky pak dáme do hrnce i s hruškovým krémem, zalijeme 100 ml vody, přidáme drobně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Na mírném ohni dusíme maso pod pokličkou doměkka. Podle potřeby podléváme vodou. Podáváme s rýží.

VEPŘOVÉ ŘÍZKY S HRUŠKOU

Ingredience:

4 vepřové řízky (po 150 g), 2 hrušky, 1 lžička zázvoru, 3 lžíce sójové omáčky, 50 ml hruškovice nebo jiné pálenky, 1/2 lžičky cukru, 1 lžíce hladké mouky, 200 ml smetany, 5 lžic oleje, sůl, pepř

Postup:

Naklepané řízky po stranách nařízneme, aby se při dušení nekroutily. Dáme je do marinády ze tří lžic oleje, sójové omáčky, hruškovice, zázvoru, soli, pepře a cukru. Necháme je hodinu odpočinout. Pak je osmahneme po obou stranách ve zbývajícím oleji. Vyjmeme je a dáme na teplé místo.

Ve stejném oleji osmahneme oloupané a na plátky nakrájené hrušky, které vyjmeme, jakmile zrůžoví. Do zbývající šťávy vmícháme mouku rozmíchanou ve smetaně a mícháme zvolna několik minut do zhoustnutí.

Řízky dáme na talíře, poklademe na ně plátky osma-hnutých hrušek a přelijeme omáčkou. Podáváme s rýží nebo vařenými bramborami.

DROBENKOVÝ KOLÁČ

Ingredience:

asi 500 g hrušek, trochu citronové šťávy, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 180 g pískového (nebo třtinového) cukru, asi 250 ml mléka, 4 lžíce oleje, 2 vejce, máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu, špetka soli

Drobenka: 150 g polohrubé mouky, 100 g pískového (nebo třtinového) cukru, 100 g rozměklého másla

Postup:

Mouku prosejeme, přidáme prášek do pečiva, cukr, mléko, olej, vejce, špetku soli a dobře promícháme. Středně husté těsto rozložíme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech (nebo na pečicí papír), poklademe plátky hrušek, které jsme předem oloupali, zbavili jádřinců a nepatrně pokapali citronovou šťávou. Posypeme drobenkou, kterou připravíme z uvedených ingrediencí, a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 25 až 30 minut dozlatova.

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.