Možná patříte k těm „zahradníkům", kteří nemají příliš mnoho času, aby se mohli pravidelně věnovat trávníku. A možná jste to i zkoušeli, ale vypěstovat pravidelný a plný, chcete-li anglický trávník se vám nepodařilo. Důvodů může být mnoho a ne vždy je odhalíte. Rozhodně ale můžete vždy zvolit trávník botanický, tedy kvetoucí, který je nejenom jednodušší na údržbu, ale také mnohem pestřejší a zábavnější.

V podstatě jde o trávník, ve kterém neroste pouze samotná tráva, ale i další plevelné rostliny. Ty nejenom krásně kvetou a dodávají tak trávníku atmosféru a plastičnost, ale především dělají trávník lépe udržovatelným.

Mochna a spol

Kvetoucí trávník totiž nevyžaduje tak pravidelné hnojení, sekání a zalévání. Většinu zahrádkářů hned napadne, že plevele jsou v trávníku vždy nežádoucí. Obvykle jde o pampelišky, jitrocele, bodláky nebo pcháče. Naopak je i celá řada plevelů, které si s trávou nekonkurují. Mohou trávník pouze zkvalitnit. Jde především o plevele drobnějšího vzrůstu, které se rozmnožují vegetativní cestou. Jsou to například mochny, rozrazily, popence nebo rožce. Stejně tak to mohou být i tolik oblíbené sedmikrásky.

Nemusíte si lámat hlavu s tím, jak tyto plevele vysadit, abyste se dočkali kvetoucího trávníku. Vysazují se podobně jako skalničky. Nejlépe do holého, například sluncem vyžehlého místa.

Nakupujte v přírodě

A kde takové plevelné rostliny koupit? Odpověď na tuto otázku je velice jednoduchá. Nakupujte v přírodě. Louka nebo pastvina bude nejlepším supermarketem pro váš nákup. Jediné, co musíte vědět, je alespoň základní biologická informace o vámi vybraných druzích. Mnohdy se stačí jenom podívat, do jaké výšky a celkové velikosti dorůstají. Potom už je stačí přemístit do vaší zahrady a zalévat. Kvetoucí trávník není nijak náročný na údržbu. Na jaře ho jen velmi jednoduše vyčistíte a odstraníte stařinu. Poté důkladně vyhrabete a necháte růst. Pravidelně můžete přihnojovat a podle potřeby také zalévat.

Po odkvětu plevelných rostlin je dobré trávník posekat. Tento trávník ale rozhodně nemusíte sekačkou brázdit dvakrát týdně a bát se, že přeroste. U kvetoucího trávníku je to totiž dokonce vítané.

Intenzivní tak pro vás bude už pouze požitek z krásné snídaně či romantické večeře ve vaší vonící barevné trávě.

Více najdete na webu www.telereceptar.cz/denik.

Lenka Mahdalová