Není dřevo jako dřevo

Hlavním rozdílem, který odlišuje tuzemské dřevo od toho exotického, je vyšší kvalita. Exotické dřevo je charakteristické svou tvrdostí a díky vysokému obsahu olejnatých látek a pryskyřic vzdoruje degradaci a stárnutí. Právě díky těmto vlastnostem je předurčeno pro využití v exteriéru, kde musí být materiál schopen vzdorovat nepříznivým podmínkám počasí, jako je vysoká vlhkost, rychlé teplotní změny nebo intenzivní srážky.

Teak

Mezi nejpopulárnější exotický materiál patří již po mnoho let teakové dřevo. Svou oblibu si získalo nejen u nás, ale po celém světě. Postupně se stává hodnotnou náhradou nevzhledného a pouze krátkodobě užitkového plastu. Teakové dřevo je pevné, tvrdé, ale zároveň dobře ohebné. Díky dobré odolnosti vůči povětrnostním podmínkám je hojně využívané i při stavbě lodí a ve stavebnictví.

Teakové dřevo je považováno za jedno z nejtrvanlivějších dřev světa, proto je ideální pro externí využití. Roste v sušších oblastech jihovýchodní Asii, hojně se pěstuje ale i na Jávě, v Indii nebo Kambodži. Olejnaté pryskyřice obsažené ve dřevě zaručujé dlouhodobou životnost i ve vlhkém prostředí či mrazu.

Akácie

Plamenná struktura a olivově hnědé až šedohnědé odstíny s tmavšími pruhy patří mezi charakteristické rysy dřevěného nábytku z akácie, který je oblíbený zejména pro své zabarvení. Pochází z lesů východní Asie a jižní Ameriky. Podobně jako dřevo teakové se vyznačuje tvrdostí a odolností, která nachází své uplatnění v mnoha oborech stavebnictví.

Ratan

Mezi další oblíbené dřeviny, ze kterých se vyrábí mimo jiné i zahradní nábytek, patří i velmi lehký a pružný ratan. Liánovitou palmu pěstují v Indii místní obyvatelé. Nábytek z ratanu nachází své uplatnění nejen díky pohodlí a vzhledu, ale i široké využitelnosti na krytých terasách nebo zimních zahradách a halách domů. Zajímavou alternativou k přírodnímu ratanu je ratan umělý, kterému zůstaly estetické vlastnosti originálu, a navíc vyžaduje mnohem snazší údržbu.

Marek Procházka, vedoucí prodeje, OBI BerounTip odborníka:

„Na trhu jsou mimo výše zmíněné dřeviny dostupné ještě další druhy exotických dřevin, ze kterých se vyrábí nábytek. Pro ten zahradní se používá například tropické dřevo meranti nebo malajská durian, která je zajímavá především svou barvou a nízkou pořizovací cenou",vysvětluje Marek Procházka, OBI Beroun.

V sortimentu zahradního nábytku lze nalézt i sestavy z tuzemského dřeva, jako je masivní dub. Základní vlastností této dřeviny je typická kresba, estetické zabarvení, tvrdost a nízký podíl suků. Nábytek je k dostání již s povrchovou úpravou.

Jak se o nábytek starat…

Zahradní nábytek z exotického dřeva je díky obsahu olejů vysoce odolný. Přesto postupem času podléhá přirozenému procesu stárnutí v důsledku působení přímého slunečního záření a dešťových srážek. Například na teakovém nábytku se to projevuje typickou patinou -  zašednutím, které ale není na škodu a dřevo nijak neztrácí na atraktivitě. Pravidelnou péčí lze tento proces zpomalit nebo i zvrátit. Nábytek je ale zapotřebí pravidelně napouštět oleji speciálně určenými pro ošetření dřeva, aby došlo k doplnění původních olejnatých látek, které ubývají v důsledku vysychání. Každý  typ nábytku vyžaduje svou specifickou péči, proto vždy vyberte ten správný prostředek pro váš zahradní set.

A jak jej správně natírat?

Pro dosažení dlouhodobé životnosti je třeba si materiál před samotným nátěrem připravit. Pevné nečistoty ometením odstraňte a následně povrch přebruste velmi jemným brusným papírem a znovu omeťte. Po mechanickém ošetření nastříkejte speciální čištič a nechte ho několik minut působit. Veškeré potřebné prostředky jsou k dostání ve všech hobbymarketech OBI.

Díky vysokému obsahu olejnatých pryskyřic je u teakového dřeva zaručena dlouhodobá životnost i ve vlhkém prostředíNa dřevěný nábytek z exotického dřeva nikdy nepoužívejte běžné saponáty, které používáte běžně v domácnosti, mohlo by dojít k narošení struktury dřeva a jeho nenávratnému poškození. Poté, co prostředek na nábytku zaschne, začněte s napouštěním speciálního oleje. Natírejte rovnoměrně po celé ploše za pomoci štětce. Použít můžete i olej ve spreji, který se snadněji aplikuje. Rozetření štětcem ale stejně neopomínejte…Tento proces je ideální opakovat na začátku a na konci sezóny.

Nábytek před příchodem mrazivých měsíců zazimujte

I pro odolný exotický nábytek se doporučuje nalézt vhodné místo pro jeho uskladnění během zimy. Nikdy ho nepřikrývejte plastovou fólií, aby nedošlo k tvorbě plísně. Ideálním místem, kam přes zimu zahradní posezení umístit, je spíše chladnější, dobře větraný prostor jako garáž, kůlna nebo zahradní domek, kde je zajištěn dostatečný přístup vzduchu a dřevu tak nehrozí vlhnutí.

Více najdete na www.obi.cz.