Na těžších půdách se často vyskytují problémy s deformací kořenů mrkví. Příčinou poškození pletiva kořenové špičky bývá to, že se dostane na nepropustné podloží nebo do půdní vrstvy s nedostatkem kyslíku, a to vede k deformaci a rozvětvení kořenu. Chceme-li tedy získat kvalitní kořeny mrkve v horších podmínkách, pěstujeme mrkev na hrůbcích. Připravíme je podobně, jako kdybychom nakopčili brambory. Hrůbky pro mrkev by ale měly být mírně širší než pro brambory (asi 50 - 60 cm), s rovnou horní částí. Do takto připraveného hrůbku vyséváme osivo do dvojřádků.

Hrůbky si připravíme předem, ale semena do nich vyséváme až po dvou až třech týdnech, když půda slehne. Kořeny, které vyrostou na hrůbcích, budou hezčí a vyrovnanější a také je snadněji sklidíme.

Více najdete na webu www.telereceptar.cz/denik.

JAN KOPŘIVA