Ještě než si poprvé přivedete nového čtyřnohého člena rodiny domů, měli byste vědět, jakým způsobem vstřebává informace. Jemu i vám to ušetří spoustu nepříjemností.

Tři hlavní způsoby

Psi se učí třemi hlavními způsoby. První je napodobování. Je důležité zejména v raném štěněcím období, kdy si štěňata osvojují typické psí chování. Napodobují matku při jídle,štěkání na vetřelce a dalších důležitých činnostech. Později napodobují chování ostatních štěňat a psů, které potkávají.

Další způsob, kterým se pejsek učí, je takzvané klasické podmiňování. Odbornice na chování zvířat MVDr. Hana Žertová říká: „Jde o vznik podmíněného reflexu na určitý podnět, který se stále opakuje. Například otevření pytle s granulemi znamená, že pes dostane do misky potravu. Po pár dnech pejsek radostně utíká k misce pokaždé, když zaslechne zašustění pytle s granulemi." Na stejném principu například vodicí pes v tramvaji pozná, že má svého pána zavést ke dveřím, když se z reproduktoru ozve název zastávky, na které
denně vystupují.

Třetí způsob psího učení je takzvané operantní podmiňování. „Při tomto způsobu učení pes jedná na základě vlastní zkušenosti," vysvětluje MVDr. Hana Žertová a pokračuje: „Způsoby chování, které se mu v minulosti vyplatily, bude v podobných situacích opět zkoušet použít. Naopak takovému chování, které nemělo žádný efekt nebo mělo za následek něco nepříjemného, se bude příště vyhýbat."

Klasický příklad je loudění u stolu. Mělo-li upřené zírání na páníčka párkrát za následek nějakou dobrůtku podstrčenou pod stolem, bude pes toto chování opakovat stále. Naopak když bylo třeba psovi při cestě autem nevolno a měl strach, nebude chtít příště do auta lézt. To je dobré mít na paměti při výchově.

Správný příklad

„Mezi 9. a 16. týdnem věku štěněte je třeba nastavit správně mantinely a vytvořit si se štěnětem vztah plný důvěry. Pomaličku formujte jeho odpovědi na podněty a povely pochvalou a maličkými odměnami. Místo trestů raději obraťte pozornost rozdováděného štěněte k hračce nebo k žádoucí činnosti," radí MVDr. Hana Žertová a pokračuje: „K nejčastějším chybám chovatelů patří, že štěňátko přetěžují pro něj zatím nesrozumitelnými povely a trestají je, aniž by vědělo proč. Z takového štěněte pak vyroste bázlivý a často agresivní pes." Nebraňte také štěněti hrát si venku s ostatními psy, protože se tím učí třeba už jen vycházet v psím kolektivu. V budoucnu tak nebudete mít problém, kdykoli potkáte cizího psa.

Denisa Haveldová