Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jarní recepty

Zapomeňte na těžké omáčky či tučné dresinky. Jarní recepty jsou nabité energií, a přitom netíží v žaludku. Zde je pár tipů pro vás.

25.3.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Shutterstock.com

ZELENINOVÁ POLÉVKA S ČERVENOU ČOČKOU

Ilustrační foto.Suroviny:
150 g červené čočky, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 1 až 2 mrkve, 4 oloupaná rajčata (nebo 1 plechovka loupaných rajčat i se šťávou), 1,5 zeleninového vývaru, kousek čerstvého rozmarýnu, 3 stonky řapíkatého celeru, 1cuketa, bazalka, lžička vinného octa, sůl, pepř

Postup:
Červenou čočku properte a nechte okapat. Cibuli a česnek nakrájejte na plátky a dejte osmahnout na olivový olej. Přidejte na plátky nakrájenou mrkev a společně restujte. Pak přidejte čočku a znovu osmahněte, aby čočka byla celá obalená v oleji. Přidejte oloupaná rajčata, vývar a bylinky. Vařte 10 až 15 minut, aby se čočka nerozvařila. Pak přidejte na jemné plátky nakrájený řapíkatý celer a cuketu, povařte ještě pět minut. Dochuťte solí, mletým pepřem, olivovým olejem a čerstvou bazalkou. Chuť zvýrazněte vinným octem.

Informace navíc:
Červená čočka je zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin, obsahuje vitaminy skupiny B, kyselinu listovou a minerální látky (draslík, fosfor, hořčík a vápník).

BRAMBOROVÝ SALÁT S ŘEDKVIČKAMI

Suroviny:
1 kg salátových brambor, svazek ředkviček, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce jablečného octa, 1 lžíce moučkového cukru, 200 ml hovězího vývaru, 80 g šalotky nebo červené cibule, 5 lžic slunečnicového oleje, 1 zarovnaná lžíce soli, pepř, pažitka

Ilustrační foto.Postup:
Brambory očistěte a uvařte ve slupce, poté je oloupejte a pokrájejte na plátky. V hrnci přiveďte k varu vývar, cukr, sůl, pepř a oba octy, vše zamíchejte a vypněte. Ještě teplé přelijte přes brambory, po vychladnutí přidejte nakrájené ředkvičky, šalotku a olej a promíchejte. Dejte do lednice uležet a před servírováním posypejte nasekanou pažitkou.

Informace navíc:
Ředkvičky – jejich konzumací se chráníme proti bakteriím a plísním, které vznikají na sliznicích uvnitř organismu. Jsou bohatým zdrojem vitamínu C a také kyseliny listové, která přispívá k dobré kondici organismu a chrání ho proti stresu. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny.

VEPŘOVÁ ROLÁDA S KAROTKOU PLNĚNÁ MLADÝMI KOPŘIVAMI

Suroviny:
Roláda: 800 g vepřové kýty, 200 g mladých kopřiv (listů), 50 g česneku, 40 g másla, 1 svazek jarní cibulky, 1 svazek petrželky kudrnky, olej, tymián, pepř, sůl, 200 g svazkové karotky, 100 g cukru krupice, 50 g másla

Ilustrační foto.Postup:
Rozdrťte a na másle orestujte česnek, přidejte a znovu orestujte spařené a nadrobno nasekané kopřivy, doplňte nakrájenou jarní cibulkou, osolte a opepřete. Maso rozkrojte na plát a rozklepejte, osolte, opepřete, posypejte tymiánem a poklaďte hotovým kopřivovým špenátem. Zarolujte a svažte motouzem. Osolte, opepřete a opečte ze všech stran zprudka na oleji. Vyjměte z pánve a obalte v sekané kudrnce. Roládu zabalte do pečicího papíru, vložte na pekáč a pečte na 160 °C asi hodinu. Mrkev očistěte a asi tři minuty ji povařte, poté vložte na pánev s přepuštěným máslem, přidejte cukr a restujte asi dvě minuty, mírně osolte. Po vychladnutí krájejte roládu na šikmé plátky, podávejte s mrkví a brambory vařenými ve slupce nebo šťouchanými bramborami.

Informace navíc:
Kopřivy jsou přímo nabité zdravím. Povzbuzují metabolismus, zabraňují chudokrevnosti, využívají se při léčbě revma, zánětů nebo pro urychlení hojení ran. Její listy obsahují řadu prospěšných látek –(například chlorofyl) a vitaminy (B2, B6 a C). Ty obsahují především mladé kopřivy.

RIZOTO SE ZELENÝM CHŘESTEM

Suroviny (na 2 porce):
6 stonků zeleného chřestu, 2 lžíce oleje, 8 lžic základního rizota (kulatozrnného), 160 ml zeleninového vývaru, strouhaný parmazán, lžíce másla

Postup:
Chřest omyjte a odkrojte spodní tři cm. Spodní třetinu oloupejte a celý stonek pak nakrájejte na asi 5 mm silná kolečka. Hlavičky nechte vcelku. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm pokrájený chřest. Zhruba po dvou minutách přidejte základní rizoto a zalijte vývarem. Vmíchejte máslo společně s parmazánem a můžete podávat.

Informace navíc:
Pro své močopudné vlastnosti pomáhá chřest při zánětech močového měchýře.

TAŠTIČKY S JEHNĚČÍM MASEM A ZELENINOVO- BYLINKOVOU SMĚSÍ

Suroviny na těsto:
půl kostky droždí, špetka cukru, 400 g mouky, 3 lžíce oleje, sůl

Ilustrační foto.Suroviny na náplň:
230 g mletého jehněčího masa, 3 jarní cibulky, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, čerstvá petrželka, čerstvá máta, 1 a půl lžičky mleté papriky, olej, sůl, pepř, žloutek na potření.

Postup:
V asi 50 ml vlažné vody rozmíchejte droždí se špetkou cukru. Přimíchejte mouku, olej, 130 ml vody a trochu soli a vytvořte hladké těsto. V míse ho přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout zhruba na 30 minut. Na pánvi rozehřejte olej a na něm zprudka opečte mleté maso. Mrkev a cibulky nakrájejte na malé kousky, posekejte bylinky, utřete česnek. Spolu s mletou paprikou přidejte k masu a restujte ještě pár minut. Dochuťte solí a pepřem. Z kynutého těsta vyválejte 8 placek a naplňte je směsí z pánve. Překlopte na půl, stiskněte, potřete rozmíchaným žloutkem a vložte do trouby na druhou pozici zespoda. Pačte 25 až 30 minut do zlatova.

Informace navíc:
Jehněčí maso má málo tuku a výborné výživové vlastnosti. Obsahuje několik důležitých vitaminů (A, C, B) a stopových prvků (hořčík, železo, zinek).

Lenka Vašková

Autor: Redakce

25.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Kuchař 21 000 Kč

Jsme domov se zvláštním režimem pro seniory s různými typy stařeckých demencí. Hledáme šikovného, samostatného pracovníka na plný úvazek na pozici kuchař - ideálně se zkušenostmi z podobných provozů (domovy, nemocnice, školní jídelny atp.). Směny: 12hodinnové denní.

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 22 000 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Zedník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Z:3.4.2017.A:15.8.2018. Praxe min. 5let, spolehlivost, samostatnost, zodpovědnost, řidičský průkaz sk. B výhodou. Základní mzda 130,- Kč na hodinu, čistá mzda 17000 - 25000 Kč,- dle obratu. Telefonní kontakt v pracovní dny od 8:00 do 17:00 na tel:604 591 771. Osobní schůzka po předchozí telefonické domluvě.E-mail:kamenstav@seznam.cz.. Pracoviště: Jiří červinka kamenstav - sídlo, 742 81 Bravantice. Informace: Jiří Červinka, +420 604 591 771.

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 21 060 Kč

Zámečníci strojů Strojní zámečník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21060 kč, mzda max. 22680 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Ammann je předním dodavatelem stavebních strojů, systémů a služeb s klíčovými kompetencemi v oblasti asfaltu a silničního stavitelství na celém světě. , , Pro posílení našeho týmu hledáme vhodné kandidáty/kandidátky na pozici:, , Strojní zámečník – montáž válců, , Pracovní náplň:, , • provádí montážní práce dle technologických návodů , • plní úkoly zadávané vrchním mistrem , , Požadujeme: , , • vyučen automechanik, opravář zemědělských strojů nebo ve strojírenském oboru , případně ukončené vzdělání se zaměřením na strojírenskou výrobu, • praxe vítána, orientace ve výrobní dokumentaci, • řidičské oprávnění skupiny C nebo T vítáno, • samostatnost, spolehlivost, • nástup – ihned, , Za dobře odvedenou práci vám nabízíme:, , • perspektivní zaměstnání , • příjemné pracovní prostředí a kolektiv, • pružná pracovní doba 37,5 hod. týdně, • motivující finanční ohodnocení, roční výkonnostní odměna vázaná na hospodářský výsledek , • pracovní poměr na dobu neurčitou, • benefity společnosti: příspěvek na dojíždění, penzijní spoření, kafetérie 700 bodů měsíčně , • zvýhodněné stravování v sídle zaměstnavatele, zvýhodněné volání, • možnost vzdělávání a odborného rozvoje, firemní kurzy anglického jazyka, • 5 týdnů dovolené , , Pokud Vás naše nabídka zaujala, předejte Váš strukturovaný životopis osobně nebo e-mailem na adresu job.acz@ammann-group.com. Pracoviště: Ammann czech republic a.s., Náchodská, č.p. 145, 549 01 Nové Město nad Metují 1. Informace: Bronislava Kovářová, +420 491 476 233.

Doprava a logistika - Přijmeme řidiče sk. B,rozvoz balíků 25 000 Kč

Přijmeme řidiče sk. B, rozvoz balíků Praha a okolí. Nástup možný ihned, nástupní plat 25.000 Kč


 Hromadné couvání, otáčení a jízda v protisměru na D11.
4

Hromadné couvání, otáčení a jízda v protisměru. Řidiči hazardovali na D11

V ruinách zříceného mostu Ponte Morandi v italském Janově stále může být až dvacet lidí.
AKTUALIZOVÁNO
41

Dopad zhroucení mostu. Italská vláda zruší koncesi na provozování dálnic

Trest za pád mostu, havárie FlixBusu a Trumpovo uplácení: Vteřiny dne

Zjistěte během několika málo sekund, co nejdůležitějšího přinesl dnešní den.

Zmrzlináři díky vedrům letos čekají rekordní sezonu

Stánky se zmrzlinou jsou v obležení. U českých zákazníků v popularitě dlouhodobě vede vanilková, objevují se i nové varianty. Třeba černá s příchutí kokosu a kakaových bobů, jiné zmrzliny zase mají chuť jako redbull či aperol. Rostoucí zájem o zmrzlinu potvrzují statistiky. Podle Eurostatu v Česku loni produkce zmrzliny přesáhla hodnotu 44 milionů litrů. 

O Senát bude bojovat Drahoš, Hilšer, Fischer, ale i Kubera či Bělobrádek

O sedmadvacet senátorských křesel bude letos bojovat 236 kandidátů, kteří dnes byli zaregistrováni k volbám do horní komory. Je jich o tři více než v minulých volbách.

Věznice má víc místa pro duševně nemocné zločince. Na stavbě se sami podíleli

/VIDEO/ Muž, který se neustále snaží vytopit si celu, nebo člověk, který už v léčebnách zabil dva spolubydlící. Nejtěžší vrazi a násilníci, jež k činu přiměla psychická nemoc, žijí v detenčním ústavu brněnské vazební věznice. Od pátku tam pro ně díky rekonstrukci mají o patnáct míst víc.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT