ZELENINOVÁ POLÉVKA S ČERVENOU ČOČKOU

Ilustrační foto.Suroviny:
150 g červené čočky, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 1 až 2 mrkve, 4 oloupaná rajčata (nebo 1 plechovka loupaných rajčat i se šťávou), 1,5 zeleninového vývaru, kousek čerstvého rozmarýnu, 3 stonky řapíkatého celeru, 1cuketa, bazalka, lžička vinného octa, sůl, pepř

Postup:
Červenou čočku properte a nechte okapat. Cibuli a česnek nakrájejte na plátky a dejte osmahnout na olivový olej. Přidejte na plátky nakrájenou mrkev a společně restujte. Pak přidejte čočku a znovu osmahněte, aby čočka byla celá obalená v oleji. Přidejte oloupaná rajčata, vývar a bylinky. Vařte 10 až 15 minut, aby se čočka nerozvařila. Pak přidejte na jemné plátky nakrájený řapíkatý celer a cuketu, povařte ještě pět minut. Dochuťte solí, mletým pepřem, olivovým olejem a čerstvou bazalkou. Chuť zvýrazněte vinným octem.

Informace navíc:
Červená čočka je zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin, obsahuje vitaminy skupiny B, kyselinu listovou a minerální látky (draslík, fosfor, hořčík a vápník).

BRAMBOROVÝ SALÁT S ŘEDKVIČKAMI

Suroviny:
1 kg salátových brambor, svazek ředkviček, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce jablečného octa, 1 lžíce moučkového cukru, 200 ml hovězího vývaru, 80 g šalotky nebo červené cibule, 5 lžic slunečnicového oleje, 1 zarovnaná lžíce soli, pepř, pažitka

Ilustrační foto.Postup:
Brambory očistěte a uvařte ve slupce, poté je oloupejte a pokrájejte na plátky. V hrnci přiveďte k varu vývar, cukr, sůl, pepř a oba octy, vše zamíchejte a vypněte. Ještě teplé přelijte přes brambory, po vychladnutí přidejte nakrájené ředkvičky, šalotku a olej a promíchejte. Dejte do lednice uležet a před servírováním posypejte nasekanou pažitkou.

Informace navíc:
Ředkvičky – jejich konzumací se chráníme proti bakteriím a plísním, které vznikají na sliznicích uvnitř organismu. Jsou bohatým zdrojem vitamínu C a také kyseliny listové, která přispívá k dobré kondici organismu a chrání ho proti stresu. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny.

VEPŘOVÁ ROLÁDA S KAROTKOU PLNĚNÁ MLADÝMI KOPŘIVAMI

Suroviny:
Roláda: 800 g vepřové kýty, 200 g mladých kopřiv (listů), 50 g česneku, 40 g másla, 1 svazek jarní cibulky, 1 svazek petrželky kudrnky, olej, tymián, pepř, sůl, 200 g svazkové karotky, 100 g cukru krupice, 50 g másla

Ilustrační foto.Postup:
Rozdrťte a na másle orestujte česnek, přidejte a znovu orestujte spařené a nadrobno nasekané kopřivy, doplňte nakrájenou jarní cibulkou, osolte a opepřete. Maso rozkrojte na plát a rozklepejte, osolte, opepřete, posypejte tymiánem a poklaďte hotovým kopřivovým špenátem. Zarolujte a svažte motouzem. Osolte, opepřete a opečte ze všech stran zprudka na oleji. Vyjměte z pánve a obalte v sekané kudrnce. Roládu zabalte do pečicího papíru, vložte na pekáč a pečte na 160 °C asi hodinu. Mrkev očistěte a asi tři minuty ji povařte, poté vložte na pánev s přepuštěným máslem, přidejte cukr a restujte asi dvě minuty, mírně osolte. Po vychladnutí krájejte roládu na šikmé plátky, podávejte s mrkví a brambory vařenými ve slupce nebo šťouchanými bramborami.

Informace navíc:
Kopřivy jsou přímo nabité zdravím. Povzbuzují metabolismus, zabraňují chudokrevnosti, využívají se při léčbě revma, zánětů nebo pro urychlení hojení ran. Její listy obsahují řadu prospěšných látek –(například chlorofyl) a vitaminy (B2, B6 a C). Ty obsahují především mladé kopřivy.

RIZOTO SE ZELENÝM CHŘESTEM

Suroviny (na 2 porce):
6 stonků zeleného chřestu, 2 lžíce oleje, 8 lžic základního rizota (kulatozrnného), 160 ml zeleninového vývaru, strouhaný parmazán, lžíce másla

Postup:
Chřest omyjte a odkrojte spodní tři cm. Spodní třetinu oloupejte a celý stonek pak nakrájejte na asi 5 mm silná kolečka. Hlavičky nechte vcelku. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm pokrájený chřest. Zhruba po dvou minutách přidejte základní rizoto a zalijte vývarem. Vmíchejte máslo společně s parmazánem a můžete podávat.

Informace navíc:
Pro své močopudné vlastnosti pomáhá chřest při zánětech močového měchýře.

TAŠTIČKY S JEHNĚČÍM MASEM A ZELENINOVO- BYLINKOVOU SMĚSÍ

Suroviny na těsto:
půl kostky droždí, špetka cukru, 400 g mouky, 3 lžíce oleje, sůl

Ilustrační foto.Suroviny na náplň:
230 g mletého jehněčího masa, 3 jarní cibulky, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, čerstvá petrželka, čerstvá máta, 1 a půl lžičky mleté papriky, olej, sůl, pepř, žloutek na potření.

Postup:
V asi 50 ml vlažné vody rozmíchejte droždí se špetkou cukru. Přimíchejte mouku, olej, 130 ml vody a trochu soli a vytvořte hladké těsto. V míse ho přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout zhruba na 30 minut. Na pánvi rozehřejte olej a na něm zprudka opečte mleté maso. Mrkev a cibulky nakrájejte na malé kousky, posekejte bylinky, utřete česnek. Spolu s mletou paprikou přidejte k masu a restujte ještě pár minut. Dochuťte solí a pepřem. Z kynutého těsta vyválejte 8 placek a naplňte je směsí z pánve. Překlopte na půl, stiskněte, potřete rozmíchaným žloutkem a vložte do trouby na druhou pozici zespoda. Pačte 25 až 30 minut do zlatova.

Informace navíc:
Jehněčí maso má málo tuku a výborné výživové vlastnosti. Obsahuje několik důležitých vitaminů (A, C, B) a stopových prvků (hořčík, železo, zinek).

Lenka Vašková