Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jó, sladký třešně zrály

Léto budiž pochváleno! Konečně je tady doba, kdy se sady a stromořadí červenají. Chrupkami, srdcovkami nebo višněmi. A protože všechno se naráz nesní, hospodyňky začínají pilně zavařovat.

30.7.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Třešně patří mezi vůbec nejoblíbenější ovoce. Král Ludvík XIV. je miloval tak, že právě za jeho vlády došlo k vyšlechtění různých odrůd. Krásné kulaté nebo srdčité plody rudé barvy jsou velmi osvěžující, protože obsahují až 80 procent vody. Kromě toho ale mají i hodně vitaminů (A, B i C), jsou bohaté na zinek či draslík, zlepšují tvorbu krve, podporují imunitu a (bohužel) podporují chuť k jídlu. Díky obsahu antokyanů chrání cévy a srdce. Jsou také zásobárnou kyseliny listové, která má příznivý vliv na psychiku.

Trhat se stopkou

Dozrávají v takzvaných osmi třešňových týdnech v červnu a červenci, vše ale samozřejmě ovlivňuje počasí. Nejranější bývají srdcovky. Ale ať už srdcovky, polochrupky, nebo chrupky, všechny jsou lahodné.

Pokud jde o samotný sběr, ideální je trhat třešně i se stopkou. Plody, které jsou porušené, červavé nebo zasažené hnilobou, nechte na stromě ptákům. Stopky odstraňte až po omytí třešní, nikoli před ním.

Zamražené, nebo sušené?

V čerstvém stavu bohužel nevydrží příliš dlouho, ani když je dáte do ledničky – bez újmy tak maximálně dva až tři dny. Neměli byste je dávat do blízkosti jiných aromatických potravin, protože mají schopnost nasáknout do sebe pachy – třešeň s klobásovým odérem by asi nebyla nic pro labužníky.

Třešně také nepatří mezi nejvhodnější ovoce k zamražování, i když udělat to lze. Později je můžete používat na pečení. Vhodnější je usušit je v sušičce. Mají pak jemnou sladkou chuť, podobnou rozinkám, ale nejsou tolik ostré. Sušené třešně pak poslouží buď jen tak k zobání u televize nebo na cestách, na výletě a skvělé budou, i když je přidáte k vločkám a dáte si je k snídani. Třešně také můžete kandovat nebo naložit do rumu – tuto lahůdku ocení jak muži, tak ženy.

Jako od babičky

Nejoblíbenější je ale zužitkovat třešně na kompoty, džemy a marmelády. Přestože letošní jaro bylo hodně upršené, což třešním neprospívá, určitě bude k tradičnímu letnímu zavařování příležitost. Vybírejte si k němu plody, které jsou pevné, tvrdé a nepřezrálé.

Zavařovat je lze jak bez pecek, tak s peckami, které dodají lehce mandlovou příchuť.

Třešně omyjte – chcete-li si být jisti, že nebudou červavé, můžete je dát do velké mísy nebo kbelíku a zalít je vodou, do které přidáte asi 1 dcl octa. Kdyby se v plodech přece jen nalézali červíci, vyplaví je to. Máčet je nechte asi dvě
hodiny. Potom je vložte do sklenic.

S kořením nebo čokoládou

Chcete-li, přidejte koření, které dodá zavařeným třešním příchuť – oblíbený je hřebíček, může to být ale i kousek skořice nebo kolečko citronu. Svaříte vodu s cukrem (asi 30 dkg na 1 l vody) a horkým nálevem třešně ve sklenici zalijete. Ne až po okraj, kdyby ještě ovoce pustilo šťávu. Poté zavařujte v hrnci asi 30 minut při 80 °C. Čím kratší dobu budete zavařovat, tím více vitaminů zůstane zachováno, proto nezavařujte zbytečně dlouho.

Krásné letní dny vám u zimní snídaně dokáže na chvíli vrátit vlastnoručně vyrobená třešňová marmeláda. Většinou chutná skvěle i dětem, a chcete-li nějakou méně obvyklou variantu, zkuste třeba třešňovou marmeládu s čokoládou. Jak na to? Třešně opláchněte, nechte důkladně okapat, vypeckujte a rozmixujte – vzniklá hmota by měla vážit asi 1 kg.

Smíchejte Gelfix se dvěma lžícemi cukru. Nastrouhejte nahrubo kvalitní čokoládu. Do hrnce dejte pyré, promíchejte ho s Gelfixem a cukrem a uveďte vše do varu.

Povařte asi minutu a poté přidejte zbylý cukr, nastrouhanou čokoládu a kyselinu citronovou. Směs znovu uveďte do varu a za občasného míchání vařte asi 10 minut. Poté už můžete skvělou horkou marmeládou plnit sklenice.

Tip na závěr

Patříte-li mezi ty, kdo rádi experimentují, můžete zkusit přidat i různé druhy alkoholu, například grappu, anebo bylinky, třeba meduňku. Uvidíte, že se celá rodina bude olizovat až za ušima.

ABY SE DÍLO PODAŘILO

• Když marmeláda moc pění, dejte do ní kousek másla.
• Nemá-li se ovocná pochoutka kazit, před plněním sklenice (i nové) a víčka převařte a nechte důkladně vyschnout.
• Po uzavření sklenice plné horké dobroty na 5 až 10 minut otočte dnem nahoru. Víčko si „sedne".
• Marmeládu skladujte ve tmě a chladu, otevřenou v lednici.
• Na odebírání používejte zásadně čisté lžičky. Lepší jsou umělohmotné než kovové.

NEZBYTNÍ POMOCNÍCI

• vypeckovávač
• gumičky
• sklenice
• držák sklenic pro zavařovací hrnce
• pasírovací strojek
• pasírovací tkanina a síto

Autor: Redakce

30.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vteřiny dne

Vteřiny dne. Rychlý přehled pro ty, kteří nemají čas číst

Prezidentská debata ve vlaku Deníku 20. listopadu na cestě z Prahy do Ústí nad Labem.
62 23

Zbrojař, chemik nebo textař. Českým prezidentem chce být devět mužů

Středozemí je spása i záhuba migrantů. Ročně jich tu průměrně utonou dva tisíce

Středozemní moře pohltilo od roku 2000 bezmála 34 tisíc těch, kteří snili o lepším životě v Evropě. Uvedla to Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) s tím, že mořská hranice mezi Evropu a Afrikou je nejnebezpečnější na celém světě.

AKTUALIZOVÁNO

Na mešitu v Egyptě zaútočili teroristé, zmařili životy nejméně 235 věřících

/VIDEA, FOTOGALERIE/ Při pátečním útoku na Sinajském poloostrově v Egyptě zemřelo přes 235 lidí, minimálně 130 osob je zraněno. Teroristé, spekuluje se o egyptské odnoži Al-Káidy, udeřili během modlitby, odpálili trhavinu a začali střílet. Jde o nejhorší teroristický útok v Egyptě za desítky let. Oblast útoku leží zcela mimo zóny turistického ruchu.

Pirát z Olomouce je ve vedení Sněmovny. Nesmím přibrat, usmívá se Pikal

/ROZHOVOR/ Místopředseda Pirátské strany Vojtěch Pikal z Olomouce byl také zvolen místopředsedou Poslanecké sněmovny.

Úsek Pražského okruhu získal kladné stanovisko EIA

Úsek Pražského okruhu mezi Běchovicemi a D1 v pátek získal kladné stanovisko vlivu na životní prostředí (EIA). Informovalo o tom ministerstvo životního prostředí. Úsek označovaný číslem 511 by se mohl začít v roce 2020.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT