"Na základě dosavadní praxe úřad přehodnotil a sjednotil podmínky pro kamerové sledování v případech, které nevyvolávají zásadní problémy a při splnění všech daných pravidel nezasahují nepatřičně do soukromí," uvedl mluvčí ÚOOÚ David Pavlát.

Za přiměřený zásah považuje úřad sledování prostor, jakými jsou sklepy a půdy, garáže, kočárkárny, kolárny, prostory dopisních schránek nebo vnější plášť domu a jeho bezprostředního okolí. V obdobném režimu jsou obvykle také vstupní dveře do domu, vstupní chodby k výtahům a schodištím i výtahy a schodiště.

Do soukromí sledování těchto prostor s ohledem na další parametry kamerového systému většinou zasahuje v přiměřené míře a z hlediska zásad účelného a přiměřeného zpracování údajů nevyvolává zásadní problémy, konstatoval ÚOOÚ.

Sledováním konkrétních bytů může podle úřadu docházet k závažným zásahům do práva na ochranu soukromého a osobního života. "Lze jej uskutečnit jen ve výjimečných a odůvodněných případech, a to se souhlasem obyvatel dotčených bytů," konstatoval úřad.

Zavedení kamerového systému ke sledování společných prostor nemusí být schváleno všemi obyvateli domu, není ale vyloučeno. Takovýto souhlas by ale nenahradilo pouze většinové usnesení společenství vlastníků bytů nebo bytového družstva k realizaci kamerového projektu. O jeho existenci musejí být informováni i návštěvníci domu informační tabulkou. Záznamy z kamer by pak měly být uchovávány zpravidla sedm dní až dva týdny a zabezpečeny proti nepovolanému přístupu.