Ti, pro které je vaření koníčkem, si ještě před nedávnem zakládali především na tom, aby byl nůž vždy ostrý. Nyní se však objevila novinka, která způsobila doslova revoluci v českých domácnostech – stále ostré keramické nože, které se nemusí brousit a které navíc šetří vitaminy v potravinách.
Už jste o nich slyšeli? Proč jsou tyto na první pohled křehké nože tak oblíbené, a jaké mají výhody oproti nožům ocelovým? A proč si je české domácnosti zamilovaly?
Čepel z oxidu zirkonia
Čepel keramických nožů je vyrobena z oxidu zirkonia – materiálu zrozeného v kosmickém průmyslu, který se svou tvrdostí blíží diamantu, je chemicky stálý a neopotřebovává se. Čepel nože tak zůstává velmi dlouho ostrá a případné broušení je třeba až za několik let.
Další nespornou výhodou keramických nožů je nepřilnavost čepele, proto budete nadšeni z krájení lepivých potravin, jako jsou například měkké sýry nebo vajíčka. Skvěle se tyto nože hodí také na krájení ovoce a zeleniny. Tenké plátky vykouzlí keramické nože neuvěřitelně snadno i z cibule.
Nezničí vitaminy
Hlavní předností keramických nožů je ovšem zachování vitaminů a enzymů v potravinách. Jak je známo, odborníci na zdravou výživu doporučují konzumovat co nejvíce ovoce a zeleniny v čerstvém stavu, bez tepelné úpravy. Mnohem méně se již ví o tom, že ve chvíli, kdy do jakékoliv zeleniny či ovoce zakrojíte kovovým nožem, vznikne poměrně silný elektrický článek. Vzniklá elektřina ihned prostoupí celou dužinou a nastartuje rozklad enzymů a vitaminů, a to mnohem spolehlivěji, než vařící voda.
Zelenina a ovoce krájené kovovým nástrojem tak okamžitě přichází o cenné vitaminy a enzymy. Keramické nože vitaminy zachovávají a zelenina či ovoce po rozkrájení nezhnědne. Navíc se nemusí brousit několik let. Neměly by být ale pohromadě v zásuvce s ocelovými noži, aby se čepel nepoškrábala.
I přes tyto nesporné výhody se nelze domnívat, že keramické nože navždy vytlačí z kuchyní nože ocelové. Přestože jsou keramické nože v kuchyni užitečné, není doporučeno krájení tvrdých potravin nebo sekání.
Kovová chuť zmizí
Také krájení tvrdého chleba nejde příliš snadno. Ocelové nože stále zůstávají nenahraditelné i pro vykosťování masa. Zde by totiž mohlo dojít k poškození keramického ostří. Kromě klasických ocelových nožů můžete na tyto činnosti použít další novinku – nože potažené látkou podobnou teflonu.
Jde o nože vyrobené z kvalitní oceli, jež mají ostří potažené speciální TFL vrstvou. Vysoká kvalita nerezové ocelové čepele potažené vysokomolekulárním TFL povrchem způsobuje minimální styk kovu s potravinami, čímž šetří vitaminy a enzymy.
Povrchová úprava čepele je naprosto zdravotně nezávadná a do potravin se neuvolňuje kovová chuť ani kovové ionty. Zdá se, že veškeré keramické nože jsou pro kuchařky bezvýhradným přínosem. Má to však háček. Výrobci a distributoři keramických nožů se vyrojili jako houby po dešti a ne všichni bohužel nabízejí nože kvalitní.
Můžete koupit nůž za 200 nebo taky za 2000 korun. Stále častěji se objevují levné a nejakostní napodobeniny zboží různých „no-name“ výrobců.
Cena kvalitního nože se pohybuje v rozmezí od 700 do 2000 korun. Ostří a obal je označen logem výrobce, nůž musí mít atesty zdravotní nezávadnosti a prodejce by vám je měl na požádání předložit. Samozřejmostí je daňový doklad a možnost reklamace či vrácení peněz.
Při koupi zboží přes internet musíte mít právo na vyzkoušení zboží a případné vrácení. Informujte se u prodejce, jak dlouho keramické nože nabízí, jaké o nich má znalosti a vyhněte se nákupu na tržnicích.
Výhody a nevýhody keramických nožů
Nemusí se brousit několik let.
Zachovávají vitaminy v potravinách.
Ostří je nepřilnavé: skvěle krájí měkké potraviny – například sýry nebo vajíčka.
ZÁPORY
Nejsou vhodné na krájení příliš tvrdých potravin a vykosťování masa.
Jsou křehké, nesmí spadnout na zem.
Není vhodné je mýt v myčce nádobí.