Zájemci mohli podávat žádosti od pondělní osmé hodiny ranní na dotační portál kraje a této možnosti využili bezezbytku. Žádostí o příspěvek na výměnu starého kotle na pevná paliva za nový ekologický bylo tolik, že 94 milionů, které měli žadatelé k dispozici, bylo do odpoledne vyčerpáno. Kraj tedy sběr žádostí večer ukončil.

Žádosti čekají na vyhodnocení

„Krajský úřad registruje přes 1300 žádostí se sumou požadavků na dotaci asi 140 milionů korun. Nyní se budou všechny žádosti vyhodnocovat a bude se rozhodovat o udělení dotací," informovala mluvčí kraje Martina Götzová.

Dotace se poskytují na výměnu nevyhovujícího kotle na tuhá paliva za kotel na pevná paliva, tepelné čerpadlo nebo za plynový kondenzační kotel. Výše dotace bude odstupňovaná podle typu kotle a lokality, kde rodinný domek stojí, a může dosáhnout až 127 500 korun.

Královéhradecký kraj je jedním z mála krajů, kde se o kotlíkové dotace žádá výhradně přes internet. Zájemci tak nejsou vystaveni únavnému mnohahodinovému čekání ve frontě. Na druhé straně však v případě velkého zájmu mohou nastat technické problémy, což se stalo v prvním kole.

V pondělí po osmé hodině bylo do systému přihlášeno už několik set žadatelů. „Server tentokrát nápor vydržel, nicméně v období nejvyšší špičky se objevily technické problémy, které bylo ve většině případů nutno řešit na straně žadatelů opakovanými pokusy o přihlášení," uvedla mluvčí.

Nezbude dotace? Šance je v zásobníku

Pro žadatele, kteří nemají přístup k počítači a internetu, bylo na hejtmanství  pracoviště pro registraci žádostí a jejich vytištění a odevzdání.

Kraj už dříve uvedl, že zřídí zásobník pro projektové žádosti, které úspěšně projdou procesem hodnocení, ale dotace na ně už nezbudou. Dostanou však šanci získat prostředky z vratek, odmítnutých nebo nevyplacených dotací.

V prvním kole se 100 milionů korun rozdělilo mezi 884 žadatelů. Průměrná výše udělené dotace se pohybovala kolem 113.000 korun. Dotace na výměnu kotlů by kraj měl poskytovat i v budoucnu.