Pro obě rodiny ale bylo kromě výjimečného vzhledu rozhodující dokonalé využití prostoru a praktické řešení detailů. Jejich představy splnila zakázková výroba.

Sny obou rodin zrealizoval návrhář a truhlář Karel Dragoun. „Kuchyňská studia dokážou obecnou řadu typizovaných prvků sestavit tak, aby vyplnily celý prostor, někdy se to povede více, někdy méně, ale opravdu na míru to není nikdy," říká Dragoun. „Hodně se zákazníky mluvím o tom, jak žijí. Někdo si zakládá na uklizené ploše, nesnese na lince žádné předměty, jiný má rád náčiní po ruce, rád se pochlubí vymoženostmi, další si libuje v kořeních a uvítá na ně přehlednou schovávačku. Někteří využijí stěny až nahoru ke stropu, jiní upřednostňují vzdušnost. Jedna hospodyně si představuje, že se bude v kuchyni otáčet, a pak mohou být pulty protilehlé, jiná touží mít všechno v řadě," vyjmenovává truhlář přání svých klientů, s nimiž se setkává ve své dobříšské firmě Detail.

Jsou rodiny, které už mají v hlavě přesný obraz, a pro takové Dragoun nepořizuje ani vizualizaci, jiné si od něj nechají poradit. „Někdo věří jen náčrtu v tužce, někoho přesvědčí až plastičnost 3D návrhu," podotýká odborník. Dlouhé diskuse vede s lidmi nad materiály. Většina z nich vybírá ty nepraktičtější, jiní podlehnou neodolatelnému vzhledu a jsou ochotní hýčkat ho zvýšenou péčí. „A konečně mechanismy! Přijde zákazník, který dá za dotykové posuvy padesát tisíc a ubere z vnějších materiálů, jiní chtějí obojí v té nejvyšší kvalitě. Pro další je rozhodující vnější vzhled, do kterého investují, a spokojí se s mechanickými posuvy za pár stovek," přibližuje Karel Dragoun nároky klientů.

Kromě představivosti, znalosti materiálů a manuální zručnosti oplývá také psychologickými schopnostmi, protože leckdy musí třeba novomanželům objasnit, že za pár let budou od své kuchyně požadovat mnohem více.

Ať se hodně leskne!

Paní domu, kterému vévodí kuchyň podle posledních trendů, měla konkrétní sen. „Přála jsem si luxusní kuchyň ve vysokém lesku. A než jsem se pořádně rozhlédla, navrhl pan Dragoun celé uspořádání, ke kterému už nebylo co dodat. I teď s odstupem času jsme nadmíru spokojeni," pochvaluje si naše první hostitelka. Se svou rodinou tráví nejvíce času u kuchyňského ostrůvku a u jídelního stolu sedávají vesměs jen s přáteli. „Ocenili jsme nejen působivý zevnějšek, ale také výsuvné mechanismy, kterých se stačí dotknout a samy vyjedou. Líbí se mi úchytky, které zaručují, že nábytek neohmatáte rukama. A tady se podívejte – krájíte zeleninu, koš jedním dotekem vyjede, vy do něj shrnete odpad a druhým dotekem koš opět zasunete. Nejsem žádná nadšená kuchařka, a tak mi vyhovuje trouba, která podle receptu určuje, co kdy do pekáče přidat," předvádí nám paní Ema své království a už servíruje kávu připravenou dokonalým přístrojem.

„Do kuchyňské sestavy jsem zakomponoval americký ořech. Přírodní materiál se objevoval v dalším zařízení, a tak jsem do něj zasadil kuchyňský ostrůvek a zvolil ho také na povrch linky, abych vše propojil," popisuje Karel Dragoun. Akcentem bílo-hnědé kuchyně je zelená, v níž jsou vyvedené plastové židle a která pokračuje do obývací části na vtipně řešeném příborníku.

Vařit jako u babičky

Dům sousedů poodhaluje lásku majitelů k retro stylu, sotva se na něj podíváte. Je sice úplně nový, ale zašlé časy věští už venkovní okenice. „S manželem máme cit pro staré věci. Než jsme postavili dům, bydleli jsme v paneláku a v bytě jsme našli místo i pro kachlová kamna," říká paní Karolína.

V jejich novém domově jsou dokonce dvoje – ty v obývacím pokoji by asi zlákaly k lenošení i pohádkového Honzu, druhé o něco subtilnější zaujímají post v kuchyni a pyšní se zatěžkávací zkouškou s pečením masa: „Chutnalo úžasně, jinak než z moderní trouby, ale přikládala jsem pod něj čtyři hodiny, než bylo hotové," líčí Karolína a chválí kamnáře Jana Vodenku ze Staré Huti. „Všichni si pořizovali krby, my zůstali věrní kamnům, do nichž se přikládá z předsíně. Nenadělá se s nimi a nelitujeme," shodují se manželé.

O kuchyni měli od začátku určitou představu a s jistotou věděli, že uprostřed chtějí ostrůvek. „Pak jsme dlouho seděli s panem Dragounem a povídali si, co bychom si přáli. Přišel s nápadem, jak kuchyň uspořádat, aby se nám nejen líbila, ale také dobře sloužila. A tak máme vedle sebe indukční desku a plynové hořáky jako ze starodávné reklamy, ale fungují skvěle. Moderní spotřebiče nás trochu strašily, aby do kuchyně s patinou minulého století dobře zapadly, a u těch nefalšovaně starých jsme se zase obávali, že už nebudou spolehlivě běžet. Myslím si, že ty současné nás nezklamaly," pochvaluje si Karolína souznění nejmodernější techniky s patinou kuchyně, která se vyrovnala i s nejnovějšími mechanismy. Do horní části bylo možné zabudovat ty dotekové, ve spodní jsou mechanické posuny. Dřez, který vypadá, že pamatuje domácnost babičky, objevila ctitelka dávných časů v Ikee a vůbec jí nevadí, že světlounké medové dřevo dubu vedle něj musí olejovat, aby bylo stále krásné. Teď si chce splnit další sen a pořídit si nejmodernější kuchyňské přístroje, ovšem oblečené v nápadné barvě retro stylu. „Jsem přesvědčená, že červená bude tím správným akcentem,"míní a předvádí nám, jak má uložené koření, kde jsou pradávné skleněné dózy a trám, kterým věrohodnost starého obydlí podpořil truhlář Dragoun. „Jsem spokojená, ale kdybych se zařizovala znovu, zrušila bych obývací část a v celém přízemí zřídila obrovskou kuchyň. Tu naši tak milujeme, že ani nevíme, jak se sedí na pohovce v pokoji," dodává hostitelka.

Daniela Kupsová