Není to zas až tak dávno, co jsme si vystačili s tužkou a papírem. Poté nám do života vstoupily stolní počítače a začaly nám oddaně sloužit. Netrvalo však dlouho a jejich nevzhledné krabice vzaly útokem notebooky a vyhlásily jim nelítostnou válku.

Přestože ceny přenosných počítačů byly dlouhá léta pro většinu běžných uživatelů příliš vysoké, dnes mohou stolním bratříčkům směle konkurovat. Při výběru nového počítače do domácnosti se tak nabízí poměrně zásadní otázka, jaké řešení je to pravé.

Současná skladba notebooků je vskutku široká, a stejně jako lze pořídit stolní počítač s různou hardwarovou výbavou, nabízí výrobci různé typy přenosných počítačů, aby uspokojili potřeby všech uživatelů.

Před samotnou koupí nového přírůstku do rodiny je tedy dobré pečlivě zvážit, jakým způsobem hodláte počítač využívat. Jen díky tomu se vyhnete nepříjemným překvapením a za odpovídající sumu získáte přesně takové řešení, které vám bude nejvíce vyhovovat.

Stolní počítač potřebuje prostor

Jednou z hlavních nevýhod běžných stolních počítačů je jejich velikost. Pod stolem ustájíte velkou plastovou krabici (case), na desku postavíte LCD monitor a zbylé místo vyšetříte pro klávesnici a myš. Pokud si nepořídíte monitor s integrovanými reproduktory, nevyhnete se ani investici do samostatné zvukové soustavy. Umístění takového „pécéčka“ vám vykouzlí nejednu vrásku na čele, zvláště když se v malém bytě nenajde zbytečné místo na samostatnou pracovnu.

Další problém nastává ve chvíli, kdy prací na PC rušíte ostatní členy domácnosti. Stolní počítač společně se všemi periferiemi jen stěží přenesete na jiné místo, když v ložnici budíte drahou polovičku klapotem kláves a světlem z jasného monitoru. Podobný konflikt může nastat ve chvíli, kdy vás naopak při práci v obývacím pokoji ruší rozdováděné ratolesti.

Stolní počítač má však i své nesporné výhody, mezi které patří jednoduchý upgrade hardwarového vybavení, kdy lze bez problémů vyměnit třeba starší grafickou kartu za zbrusu nový model, bez nutnosti nákupu celého stroje.

Přestože ceny běžných stolních řešení se od podobně vybavených notebooků nijak výrazně neliší, cenový rozdíl se prohlubuje s rostoucím výkonem.

Pokud tedy sháníte počítač pro práci s náročnými aplikacemi, střih vlastních videozáznamů nebo zábavu ve virtuálních světech nejnovějších PC her, na notebook raději zapomeňte. Na trhu jsou sice k dostání i skvěle vybavené přenosné počítače, ale cena takových modelů je v porovnání se stolním provedením podstatně vyšší.

Praktické přenosné řešení

Největší kouzlo notebooku tkví v možnosti pohodlného přenášení. Takový počítač můžete jednoduše vzít a v případě potřeby používat takřka kdekoliv. Z obývacího pokoje jej v mžiku přenesete do ložnice nebo třeba na toaletu a oceníte též přítomnost baterie, jež vám umožní pracovat po určitou dobu bez přímého zapojení do elektrické sítě.

I v případě notebooků však musíte řádně promyslet, jaký model vám bude nejvíce vyhovovat.

Pokud sháníte stroj na každodenní kancelářský zápřah, komunikaci s přáteli či obchodními partnery nebo brouzdání po internetu prostřednictvím kabelového či bezdrátového Wi-Fi spojení, můžete sáhnout po většině běžných řešení na trhu a nechat se příjemně překvapit pořizovací cenou.

I přesto je však lepší nevybírat za každou cenu nejlevnější model a vyhnout se tak nepříjemnostem při reklamacích, když si počítač neporadí s vašimi oblíbenými aplikacemi nebo se při spouštění více programů najednou zpomaluje. Velmi důležitá je tedy například kapacita operační paměti (RAM), jež by neměla spadnout pod 2 GB.

Při nákupu nového počítače byste rovněž měli dávat pozor, zda obsahuje předinstalovaný operační systém. Ve snaze co možná nejvíce ušetřit se totiž může lehce stát, že si domů s velkou parádou přinesete nepoužitelný stroj bez systému, který pak budete muset dokoupit zvlášť.

Pokud tedy nemáte v něčem jasno, neváhejte oslovit prodejce nebo se poradit se zkušenějšími přáteli či kolegy v práci.

Doma a také na cestách

Vybrat z bohaté nabídky notebooků ten pravý není vůbec jednoduché a každý stroj má své klady i zápory. Sháníte-li notebook na cesty, zajisté budete vybírat z modelů s co možná největší výdrží baterie, kompaktními rozměry a nízkou hmotností. Slušně vybavený drobeček se třináctipalcovým displejem dokáže pěkně provětrat peněženku, a tak většina běžných uživatelů raději sáhne po takzvaných noteboocích spojujících malé rozměry s příjemnou pořizovací cenou.

Daní je pak drobný displej, zmenšená klávesnice a slabá hardwarová výbava, s níž tyto počítače využijete hlavně k on-line komunikaci, prohlížení dokumentů, psaní textů či brouzdání po internetu.

Stále větší oblibě se rovněž těší vybavené multimediální notebooky, jež plně nahrazují tradiční stolní počítače.

Přestože jsou k dostání též luxusní modely s 18,4palcovým displejem, bohatou operační pamětí, špičkovou grafickou kartou pro vášnivé počítačové hráče nebo Blu-ray mechanikou pro sledování filmů ve vysokém rozlišení, řada notebooků supluje multimediální využití stolního počítače v rozumné cenové relaci. S ohledem na co možná nejpohodlnější práci byste také měli přihlédnout k modelům s numerickým klávesovým blokem.

K zahození ostatně není ani možnost praktického podsvícení kláves, jež vám podstatně zpříjemní noční vysedávání u počítače.

V každém případě však vybírejte s rozumem, snažte se vyhnout podezřelým nabídkám a neplaťte za funkce, které nakonec stejně ani nebudete využívat.

Netradiční počítače

I v oblasti stolních počítačů lze pozorovat snahu o kompaktnější provedení, které se však podepisuje na jinak vyzdvihované hardwarové výbavě. Výjimkou nejsou malé desktopy či multimediální HTPC se stylovým designem, které skvěle zapadnou i do moderně zařízeného obývacího pokoje.

Postupně se rozrůstá i rodinka takzvaných All-in-One PC, u nichž výrobce vměstná veškerý hardware třeba do LCD monitoru. V tomto případě však zpravidla dochází ke značnému snížení výkonu a takové stroje jsou svojí výbavou v podstatě srovnatelné s běžnými notebooky.

Nezvaní žrouti výkonu

Řada notebooků s předinstalovaným operačním systémem obsahuje též zkušební verze více či méně užitečných i zcela zbytečných aplikací, k jejichž automatické instalaci zpravidla dochází při prvním spuštění.

Běžný zákazník se jen stěží zorientuje ve změti ikonek, které se po několika dlouhých minutách zjeví na liště v pravém dolním rohu obrazovky a často si ukrajují nemalý krajíc tolik potřebného výkonu.

Zatímco zkušení uživatelé dokážou bez problémů určit, jaké z nainstalovaných aplikací budou aktivně využívat a které lze klidně odinstalovat, ostatní mohou nechtěně aktivovat třeba více bezpečnostních programů, což se podepíše na celkovém výkonu počítače.

Pokud tedy nemáte dostatek zkušeností, abyste si udělali pořádek v aplikacích a vyřadili všechny, o které nemáte zájem, obraťte se na znalejší uživatele a nechte si poradit. Dost možná tak zbavíte systém zbytečného zatížení a zpříjemníte si samotnou práci s notebookem.

PETR PROŠEK